Foto: Genrebild/Riksbanken

Ensamkommande barn en bra affär för kommunen

De ensamkommande flyktingbarnen har blivit en bra affär för kommunkassan, Indvid- och familjeomsorgsnämnden går plus 15 miljoner kronor tack vare bra upphandlingar av platser för ensamkommande barn.

märsta.nu rapporterade förra veckan om att Sigtuna kommun betalar näst mest i landet för tomma platser för ensamkommande flyktingbarn, 13 miljoner kronor. Dessa täcks dock upp till 100 procent av Migrationsverket som bett Sigtuna och många andra kommuner att ordna platser.

märsta.nu kan nu avslöja att de ensamkommande flyktingbarnen är en gynnsam affär för kommunkassan och Individ- och familjeomsorgsnämnden som annars hade backar. 15,5 miljoner i nettovinst tillför posten från placeringar av ensamkommande flyktingbarn. Nämnden dras annars med stora kostnader för placeringar av barn och unga samt missbrukare (tot 13,5 miljoner kronor).
– Överskottet görs på dygnplatserna. Det motsatta, att kommunen skulle gå back, pga. dåliga avtal, hade varit katastrof för oss och så ser det tyvärr ut i många andra kommuner i dag, förklarar Karolina Windefalk (MP), ordförande i Individ- och familjeomsorgsnämnden.

Samtidigt konstaterar Windefalk att nämnden går back 11,5 miljoner kronor på placeringar av barn och unga vilket även inkluderar ensamkommande barn som behöver och har rätt till vård och stöd på HVB-hem.
– Vi är en kommun som tagit emot ensamkommande under många år och är kända i kommunsverige för att göra ett bra arbete med dessa barn och ungdomar.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening