En kombination av åtgärder krävs
Miljöpartiet tror inte att endast regler löser problemet med smällare och fyrverkerier.
Vi har därför även föreslagit att kommunen
– tar initiativ till samverkan med polis, brandförsvar och handlare
– informerar allmänheten om regler för smällare och fyrverkerier
– arrangerar nyårsfirande för invånarna med en ljusshow.
Dessa förslag kommer snart att behandlas i kommunfullmäktige.
Det är mycket glädjande att kommunledningen vill angripa problemet på ett konstruktivt sätt. Påståendet att Miljöpartiets förslag strider mot lagen är dock varken konstruktivt eller korrekt. Enligt ordningslagen § 8 får en kommun meddela de ytterligare föreskrifter för kommunen eller del av denna som behövs för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats. Enligt § 9 får en kommun meddela de ytterligare föreskrifter för kommunen eller del av denna som behövs för att förhindra att människors hälsa eller egendom skadas till följd av användningen av pyrotekniska varor. Kommunledningen gör på förhand bedömningen att sådana föreskrifter skulle lägga onödigt tvång på allmänheten eller annars göra obefogade inskränkningar i den enskildes frihet (§12). Det är inte kommunens sak att pröva detta, det gör Länsstyrelsen.
Tillståndskrav på allmän plats
Det stämmer att det förekommer att ändringar i kommuners ordningsföreskrifter överklagas. De rättsfall kommunledningen hänvisar till, där ändringen upphävts, gäller dock tillståndskrav för hela kommuners yta. Det Miljöpartiet föreslår är tillståndskrav på allmän plats – invånarnas gemensamma områden. Många kommuner har förstått det här. Av de 26 kommunerna i Stockholms län har 19 regler för fyrverkerier i sina ordningsföreskrifter, som hittills inte har överklagats.
Lokala regler viktig signal
Kommunledningen säger sig haft kontakt med kommuner där ”förbudet är helt verkningslöst”. Miljöpartiet har haft kontakt med kommuner där lokala regler kombinerat med andra åtgärder haft mycket god effekt. Lokala bestämmelser är en viktig signal som visar att kommunen tar frågan på allvar. Genom samverkan mellan kommun, polis, brandförsvar och handlare får olika aktörer förutsättningar för att göra sin del i att upprätthålla ordningen. Ordningsvakter, kommunal personal i yttre tjänst och inte minst allmänheten behöver ha god kunskap om vilka bestämmelser som gäller.
Det är hoppfullt att kommunfullmäktiges alla partier är överens om att det här ett problem som behöver åtgärdas på ett sätt som gör verklig skillnad för kommuninvånarna.
- Karolina Windefalk (MP), gruppledare
- Tove Björlin (MP), ersättare i kommunfullmäktige
Läs mer här: Inskränkt frihet för vem och repliken Plakatpolitik löser inte problemet.
redaktion@marsta.nu