Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

En bostad kan tydligen vara hur liten som helst, det gäller bara att blunda

Mats Weibull (M) skriver i sin insändare ”Nej en bostad kan inte vara hur liten som helst". Mot bakgrund av de uppgifter som nu framkommit ska kommunens bygglovsenhet ta upp frågan om en förnyad tillsyn på fastigheten vilket ska beslutas i närtid.

Först nu efter vår insändare verkar det som att Mats Weibull (M) tänker starta en undersökning gällande dessa bostäder. Mats Weibull fick i februari 2021 en anmälan om att det på Tingvallavägen 11 verkade vara fast boende. Anmälaren säger sig ha sett lekande barn och tvätt på tork där, och det finns misstanke om att folk bor permanent där. Om man gjort en kontroll på plats, hade man kunnat se att det satts upp brevlådor där. Vilket borde stärkt misstanken om permanentboende, någon sådan kontroll har inte gjorts.

Den som har minsta kännedom om byggnaden borde inse att det knappast kan vara lämpligt att bo där permanent. Det finns ju inga fönster annat än på affärslokalerna som är ut mot gatan. Detaljplanen tillåter inte bostäder på fastigheten, det finns bara godkännande för handel. Ändå så sker ingen kontroll på plats, för att ta reda på om det finns bostäder där. Hur är det möjligt att Mats Weibull inte tog anmälan på större allvar våren 2021? Finns det misstanke om att barn far illa, är man enligt Barnkonventionen skyldig att agera. Trots det gör man inte besök på den aktuella fastigheten för att ta reda på hur det ligger till.

Vi mejlade påminnelse till Mats Weibull 1 september 2021, inte heller det resulterade i någon åtgärd. Om inte vi i Hyresgästföreningen gjort jobbet åt kommunen, besökt platsen och offentliggjort vad vi sett, vad hade då hänt? Hade Mats Weibull (M) då beslutat om ny tillsyn? Svaret ger Mats Weibull själv i sin replik ”Mot bakgrund av de uppgifter som nu framkommit”. Det är uppgifter som man från kommunens sida borde tagit fram redan våren 2021.
Efter vårt avslöjande kan man inte längre låta bli att agera, ansvar för det inträffade borde utkrävas av de som försatt småbarnsföräldrar med sina barn i denna situation.

Man kan undra om det finns fler likande bostäder i kommunen? Eftersom bostadsbristen är stor, så vi befarar att det finns fler liknade fall.

Slutligen Mats Weibull, vi vet vad som gäller för bostäder, frågan var retorisk.

  • Hyresgästföreningen Sigtuna
    Hans Törnqvist
    Ordförande

Läs mer: En bostad kan inte vara hur liten som helst

Läser mer: Kan en bostad vara hur liten som helst

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening