Foto: Pressbild
Foto: Pressbild

Eddaskolan med i landets största kemiexperiment

Klas 3B på Eddaskolan var med på Kemins dag förra veckan: - Vi lärde oss hur man ska tänka när man tillverkar läkemedel eftersom matsmältningsorganen har olika pH - magen är sur och tarmen är basisk, berättar klassläraren Katarina Stenman.

Kemins dag var landets största kemiexperiment som engagerade 110 000 unga elever. Eleverna på olika skolor fick i uppdrag att tillverka små ”maskar” av kalciumalginat och undersöka vad som händer med dem i citronsyra respektive bikarbonatlösning. Målet är att få upp elevers intresse för kemi då det råder stor kompetensbrist på nya kemiföretag, berättar Ulla Nyman, chef för opinionsbildning på IKEM (Innovations och kemiindustrierna).

Läkemedlet ska lösas upp i tarmen
Från Sigtuna kommun deltog klass 3B på Eddaskolan.
– Vi lärde oss hur man ska tänka när man tillverkar läkemedel eftersom matsmältningsorganen har olika pH – magen är sur och tarmen är basisk. Genom att använda olika lösningar i plastburkar som skulle föreställa magen respektive tarmen kunde experimentet visa oss att ”läkemedlet” vi tillverkat klarade magsyran och började lösa upp sig i först i tarmen, berättar Katarina Stenman, klasslärare för 3B.

Pratade kring nya mediciner
Katarina Stenman säger att en elever liknade experimentet med att ha skydd när man spelar fotboll, på samma sätt är det med läkemedel som behöver skydd för att klara sig genom den sura magen.
– Eleverna tyckte att experimentet var jätteroligt och klarade av alla moment utan problem. Det gillade att blanda och röra och tyckte att alginatblandningen såg ut som ”slime” så de blev frestade att leka med det – vilket det inte fick. Vi lärde oss också att medellivslängden har ökat i Sverige. Det beror på nya läkemedel som kan bota enkla sjukdomar men också att vi har fått det mycket bättre så vi pratade även om hur människor har det runt om i världen vilket passar bra inför FN-dagen, säger Katarina Stenman.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

mordet på 28-åriga kvinnan

Chefsåklagare: Ville döda någon

Blåljus Polisen löste mordet på kvinnan i Valsta på under 20 timmar. Det visade sig att mannen bestämt sig för att döda någon och med gripandet även kan ha stoppat honom för att mörda fler.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening