I dessa allhelgonatider har det sammanställts hur många ödekyrkogårdar det finns. Foto: Magnus Granhagen
Drygt 360 gravfält i kommunen
I kommunen finns det drygt 360 gravfält, de flesta sedan Vikingatiden. Det finns också en ödekyrkogård.
Sverige är fyllt av övergivna kyrkogårdar och förhistoriska gravfält, med omkring 1 241 registrerade platser, varav 453 klassas som ödekyrkogårdar. I Sigtuna kommun finns endast en övergiven begravningsplats men hela 363 gravfält, många från vikingatiden. Ödegårdar har ofta uppstått när epidemier som pest och kolera krävde snabba lösningar för massbegravningar, ofta utanför stadskärnor. Med tiden har flera gravplatser kommit att integreras i stadsbilden. Flest gravfält finns i Uppsala kommun, med 1 115 registrerade platser.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.