Olov Holst, Lars Björling och Karolina Holst.

Drömvärld eller fakta?

I sin insändare skriver Niklas Andersson (V) att man absolut ska hålla sig till fakta och fyller på med ”sin” fakta. Vi som känner Niklas som en noggrann och seriös politiker, konstaterar dessvärre att han borde ha läst på lite bättre den här gången.

Alltsedan biblioteket i Valsta öppnade i december 2014, och fram till stängningen i februari 2017, befann sig verksamheten i mer eller mindre totalt kaos. Den dåvarande (S)-ledda kommunledningens höga svansföring med orealistiska mål där brist på pengar och personal snart ledde till avveckling av medborgarkontor, läxläsning och kulturaktiviteter lämnade ett nedstängt bibliotek till oss att ta över hösten 2017. Det är det som är den egentliga orsaken till den kavalkad av misslyckanden som omger biblioteket i Valsta.

Upprepade problem med otrygghet och stök i Valsta centrum skapade snabbt en arbetsmiljö som ledde till sjukskrivningar och i förlängning att personal slutade. Avhopp från de aktörer från olika förvaltningar som (S) sytt ihop för att bidra med bemanning och verksamhet ledde i början av 2016 till att kultur- och fritidsförvaltningen stod helt ensamma med Mimers källa. Budget för en halvtidstjänst som biblioteksassistent var allt som fanns kvar.

(S) misslyckades totalt med att få biblioteket att fungera. Oförmåga att hantera den fysiska arbetsmiljön med ett antal skyddsstopp som konsekvens, oförmåga att hantera personal med återkommande motsättningar, oförmåga att skapa en stabil finansiering. Maken till dåligt politiskt ledarskap är svår att finna.

Tillbaka till Niklas och faktagranskningen. Under 2019 lånades i snitt 60 böcker i veckan ut. Under 2020 sjönk antalet till bottennivån tre till sex böcker i veckan. Detta under den pågående pandemin då utlånen i Märsta centrum och Sigtuna stad i stället ökade. Samma mönster såg vi i hela länet och när vi tvingades stänga biblioteken innan jul skapade det upprörda reaktioner från invånarna, dock inte i Valsta.

Niklas hyllar (S) för att de lyckades med höga utlån, medborgarkontor och kulturaktiviteter i Valsta. Samma parti lyckades dock också snabbt avveckla hela bygget. Det är alltså inte den nuvarande kommunledningen som svikit demokratiuppdraget, det var den tidigare socialdemokratiska.

(V) ingick inte i den (S)-ledda kommunledningen, så vi ska inte klandra Niklas för det som hänt, däremot är det sorgligt att verklighetsbeskrivningen i insändaren bygger på en drömvärld och inte på fakta.

Vi har skapat en stabil finansiering för hela biblioteksverksamheten och genom att utnyttja resurserna på ett rationellt sätt, har vi för avsikt att bygga upp och fortsätta genomföra demokratiuppdraget i Valsta. Det gör vi genom att tänka nytt och satsa på en bred verksamhet med kultur, litteratur och medborgarservice, inte genom att slentrianmässigt pumpa in pengar i en icke-fungerande verksamhet och hoppas att allt blir bra av sig själv.

Avslutningsvis konstaterar vi att Niklas och (V) lägger lika stora resurser som kommunledningen i sin biblioteksbudget. Hur det ska finansiera ett fullskaligt bibliotek i Valsta är oklart och definitivt inte grundat på fakta.

Lars Björling (SfS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden
Karolina Holst (M), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden
Olov Holst (M), ordförande i kommunstyrelsen

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening