Pernilla Bergqvist och Allan WidmanFoto: Pressbild

Det är dags att gå med i NATO

Rysslands invasion av Ukraina visar i blixtbelysning vad som är skillnaden mellan att tillhöra en försvarsallians och att stå utanför. Den som inte tillhör någon allians står helt utan bindande militära garantier från andra länder, hur nära samarbetet i övrigt än är.

Läxan för Sverige är entydig. Om det värsta händer och Sverige blir angripet utifrån, så måste vi veta att vi kan räkna på militärt stöd utifrån. Detta är ett hot mot den liberala friheten och säkerhetsordningen i Europa. Putin kommer inte stanna vid Ukraina. Principen med självständiga stater fria att närma sig demokratiska samarbeten står på spel. Putin har redan försökt diktera Sveriges förhållningssätt till Nato. Vi har inte råd att stå utan det skyddet. Därför bör regeringen ta sikte på att föra Sverige in i Nato.

Världens ögon är just nu riktade mot Rysslands överfall på sitt grannland. Oavsett krigets utgång kommer den värld som uppenbarar sig inte att se ut som förut. Dagens ryska styre strävar efter att återskapa en rysk särställning i ett intresseområde. Det är därför de ryska kraven gör att så mycket står på spel också för Sveriges del. Utan en fungerande europeisk säkerhetsordning kommer små länder utanför allianser att ha mycket svårt att hävda sig.

Artikel 5 i Atlantpakten, som ligger till grund för Natosamarbetet, innebär att medlemsländerna ger ömsesidiga säkerhetsgarantier vid anfall utifrån. Paradoxalt nog räknar många med att Sverige ändå får hjälp. Men det är inte alls säkert att någon kommer. Ukrainas läge visar skillnaden mellan att ha försvarsgarantier och att inte ha det.

Vårt försvar håller på att rustas upp, men det tar tid. Att trygga säkerheten i samverkan med andra länder borde vara ett självklart val. Därför tog Liberalerna 1999 som första riksdagsparti ställning för ett medlemskap. Nu är behovet akut att gå från ord till handling. Det är inte Putin som bestämmer vad Sverige ska göra. Vi väljer själva. Vår frihet och vår demokrati försvaras bäst tillsammans med andra demokratier.

I både Finland och Sverige ökar det folkliga stödet markant för ett Natomedlemskap och mycket talar för att Finland börjar svänga i frågan. Det skulle vara en stor fördel om båda länderna blir medlemmar i Nato samtidigt.

Liberalernas inställning är att det brådskar för Sverige att bli medlem i Nato. Parallellt behöver en svensk färdplan tas fram för att göra vägen till fullvärdigt medlemskap så kort som möjligt.

Att ta steget in i försvarsalliansen borde vara en självklarhet efter 20 års förberedelser. Sveriges säkerhet tryggas bäst genom ett fullvärdigt medlemskap i Nato.

  • Allan Widman (L), försvarspolitisk talesperson
  • Pernilla Bergqvist (L), gruppledare för Liberalerna i Sigtuna kommun

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening