Anna-Karin Wetzig (S)Foto: Insändarbild

Den stora demokratin i det lilla

Nyligen var det ännu en lyckad invigning i Valsta simhall. Förutom en installation av konstnären Peter Varhelyi och textila konstverk av Ossian Eckerman finns där nu en vandringsutställning från Sveriges riksdag som heter “Fira demokratin, Sverige firar rösträtten 100 år”.

Utställningarna invigdes av riksdagens talman Andreas Norlén och många var där.
Andreas Norlén gav oss tänkvärda ord om vikten av att bevara och värna demokratin. I dessa tider finns utmaningar vi inte kan bortse ifrån. När jag hör att man än en gång anmält skulpturen ”Lek” på Arlandagymnasiet med argument som – stötande och olämplig i en skolmiljö, är även det en demokratisk fråga. Skulpturen är skänkt till Sigtuna kommun och föreställer faunen Pan och nymfen Syrinx i den grekiska mytologin, av skulptören Anton Lundberg.
För vem är det stötande, på vilka grunder?
I Sverige har vi åsiktsfrihet och religionsfrihet, det kan vara en prövning för oss alla, vi tycker inte alltid lika, men för det kan vi inte gömma, glömma eller censurera, på vems och vilka grunder? När det kommer till konst är kanske ett syfte uppfyllt med denna skulptur, den väcker tankar och till och med provocerar, vilket många menar är en av konstens viktigaste uppgifter. Nu kan ju inte skulptören själv i det här fallet berätta för oss om vilken hans tanke var när han använde sig av denna historia ur den grekiska mytologin, han skulpterade sin tolkning av en händelse, om än diktad. Vi kan i det här fallet ta del av historien i dubbel bemärkelse, av den tid konstnären valt att skildra samt tiden han skapade skulpturen, den tid Anton Berg var verksam, (född 1893 död 1977), hur såg idealen ut för kvinna och man då, hur har det förändrats till vår tid?
Alla vet att övergrepp pågår och kan enas om det orättvisa och vidriga i det, och ­­under senare år har livliga diskussioner förts kring en del mäns övergrepp och orättvisa behandlingar av kvinnor. För att utveckla och fortsätta bygga på ett mer jämlikt samhälle är ett sådant här historiskt konstverk viktigt, det måste synas och vi bör aktivt se, tala och reflektera. Skulpturen ”Lek” är en föredömlig utgångspunkt för diskussioner med just våra unga, för om ett konstverk väcker anstöt för att det går att tolka in ett övergrepp, så är det ju handlingen som sådan vi ska fördöma och inte skulpturen. Jag uppmanar likt vad Lill Sjöström föreslår i sin artikel från april 2017 om skulpturen ”Lek”, att lärare och vuxna ska tala med unga om vad en sådan här skulptur kan tänkas handla om och reflektera över det, stärka våra unga kvinnor och män för att tillsammans kunna leva sida vid sida i ett jämlikt samhälle, det är att lyfta medvetandet och det är att värna demokratin.
Nu önskade Anton Lundbergs fru i sitt gåvobrev att ”konstverket skulle placeras i någon av kommunens ägda byggnad till vilken allmänheten har företräde”. Med tanke på att Arlandagymnasiet nu har spärrar vid entrén och besökare utan passerkort inte har tillträde, skulle det finnas anledning att flytta skulpturen. Var, det är nästa fråga. Men diskussionen måste fortgå och hållas levande, det kan och bör den just för att vi lever i en demokrati.
– Anna-Karin Wetzig (S), ersättare i Kultur- och fritidsnämnden samt ledamot i Sigtuna kommuns konstråd och konstnär
Fotnot: Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Björling (SfS) inkommer med svar

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Debatt David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Debatt Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Debatt Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Debatt I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Debatt Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Debatt Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Debatt Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Debatt Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

Låt badhusen fortsätta vara kommunalt drivna

Debatt I ett extrainsatt sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden beslutade majoriteten, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna samt Samling för Sigtuna, att privatisera kommunens badhus.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Debatt Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Debatt Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Debatt Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Debatt I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening