Anna-Karin Wetzig (S)Foto: Insändarbild

Den stora demokratin i det lilla

Nyligen var det ännu en lyckad invigning i Valsta simhall. Förutom en installation av konstnären Peter Varhelyi och textila konstverk av Ossian Eckerman finns där nu en vandringsutställning från Sveriges riksdag som heter “Fira demokratin, Sverige firar rösträtten 100 år”.

Utställningarna invigdes av riksdagens talman Andreas Norlén och många var där.
Andreas Norlén gav oss tänkvärda ord om vikten av att bevara och värna demokratin. I dessa tider finns utmaningar vi inte kan bortse ifrån. När jag hör att man än en gång anmält skulpturen ”Lek” på Arlandagymnasiet med argument som – stötande och olämplig i en skolmiljö, är även det en demokratisk fråga. Skulpturen är skänkt till Sigtuna kommun och föreställer faunen Pan och nymfen Syrinx i den grekiska mytologin, av skulptören Anton Lundberg.
För vem är det stötande, på vilka grunder?
I Sverige har vi åsiktsfrihet och religionsfrihet, det kan vara en prövning för oss alla, vi tycker inte alltid lika, men för det kan vi inte gömma, glömma eller censurera, på vems och vilka grunder? När det kommer till konst är kanske ett syfte uppfyllt med denna skulptur, den väcker tankar och till och med provocerar, vilket många menar är en av konstens viktigaste uppgifter. Nu kan ju inte skulptören själv i det här fallet berätta för oss om vilken hans tanke var när han använde sig av denna historia ur den grekiska mytologin, han skulpterade sin tolkning av en händelse, om än diktad. Vi kan i det här fallet ta del av historien i dubbel bemärkelse, av den tid konstnären valt att skildra samt tiden han skapade skulpturen, den tid Anton Berg var verksam, (född 1893 död 1977), hur såg idealen ut för kvinna och man då, hur har det förändrats till vår tid?
Alla vet att övergrepp pågår och kan enas om det orättvisa och vidriga i det, och ­­under senare år har livliga diskussioner förts kring en del mäns övergrepp och orättvisa behandlingar av kvinnor. För att utveckla och fortsätta bygga på ett mer jämlikt samhälle är ett sådant här historiskt konstverk viktigt, det måste synas och vi bör aktivt se, tala och reflektera. Skulpturen ”Lek” är en föredömlig utgångspunkt för diskussioner med just våra unga, för om ett konstverk väcker anstöt för att det går att tolka in ett övergrepp, så är det ju handlingen som sådan vi ska fördöma och inte skulpturen. Jag uppmanar likt vad Lill Sjöström föreslår i sin artikel från april 2017 om skulpturen ”Lek”, att lärare och vuxna ska tala med unga om vad en sådan här skulptur kan tänkas handla om och reflektera över det, stärka våra unga kvinnor och män för att tillsammans kunna leva sida vid sida i ett jämlikt samhälle, det är att lyfta medvetandet och det är att värna demokratin.
Nu önskade Anton Lundbergs fru i sitt gåvobrev att ”konstverket skulle placeras i någon av kommunens ägda byggnad till vilken allmänheten har företräde”. Med tanke på att Arlandagymnasiet nu har spärrar vid entrén och besökare utan passerkort inte har tillträde, skulle det finnas anledning att flytta skulpturen. Var, det är nästa fråga. Men diskussionen måste fortgå och hållas levande, det kan och bör den just för att vi lever i en demokrati.
– Anna-Karin Wetzig (S), ersättare i Kultur- och fritidsnämnden samt ledamot i Sigtuna kommuns konstråd och konstnär
Fotnot: Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Björling (SfS) inkommer med svar

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening