Därför minskar inbrotten
Som märsta.nu kunde rapportera om i våras har inbrotten i kommunen halverats det första kvartalet. En av anledningarna är det trygghetsarbete som kommunen genomför.
Kommunen har vidtagit flera trygghetsskapande åtgärder under en tid. Bland annat finns det organiserad Grannsamverkan som uppmanar till att få fler att ansluta sig. Kommunen har också en app Safeland som bidrar till att samverkan mellan aktörer blir mer effektiv.
Generellt är det dock så att villainbrotten nästan sjunkit i hälften av länets 26 kommuner, trots de bättre siffrorna så ligger kommunen över snittet för länet när det gäller antalet anmälda villainbrott.
– Då måste man ta i beaktande att Sigtuna är en kommun med relativt sett många villor. Vi har mycket landsbygd och stora villaområden. Det ger naturligtvis utslag i statistiken, säger Thomas Mileborn, trygghetschef, i ett pressmeddelande.
Det kan också vara så att inbrottsligor nu verkar i andra delar av länet tror Thomas Mileborn. Det är inte kommunens uppgift att agera brottsbekämpande men trygghetsskapande åtgärder kan genomföras. Mileborn uppmanar även kommuninvånare att själva vidta åtgärder.
– Du kan gå ut och hälsa på folk du inte känner i ditt område. Skulle någon planera ett inbrott så bryter man anonymiteten och sannolikheten att personen fullföljer inbrottet minskar.
– Notera registreringsnummer på okända bilar.
– Sätt upp tydliga lappar om att du har larm.
– Förvara inte värdesaker synligt eller på förväntade platser som nattduksbord eller övervåningen där det kanske inte finns larm.
– DNA-märk värdesakerna så att de blir spårbara inte bara i Sverige utan hela Europa. DNA-märkning minskar även risk för inbrott med 70-80 procent.