Foto: MMS-Bild

Därför kan kommuninvånare inte stå gratis

En fråga som märsta.nu-läsarna diskuterat i sociala medier är varför man inte kan ge kommuninvånare särskild rätt att stå gratis på pendlarparkeringen.

Efter att märsta.nu publicerat nyheten om att pendlarparkeringsavgifterna införs första mars fick kommunledningen och Mats Weibull kritik. En synpunkt var att man som kommuninvånare borde få parkera gratis eftersom ”andra” är problemet. Att låta kommuninvånare parkera gratis är dock ett förslag som Mats Weibull (M), ordförande i Bygg- och trafiknämnden, hanterat i förvaltningen.
– Tanken att ge enbart kommuninvånare tillträde till våra pendlarparkeringar är prövat som idé, men håller inte juridiskt. På ”allmän platsmark” har alla medborgare, oavsett var de är folkbokförda, samma rättigheter – parkera gratis eller till samma avgift. En kommun kan naturligtvis inte försöka införa regler som strider mot lagen, säger Mats Weibull (M), ordförande i bygg- och trafiknämnden.”

Kort sagt, det går inte att låta kommuninvånare stå gratis och samtidigt neka andra människor som inte är folkbokförda i kommunen. På allmän platsmark går det heller inte att utfärda p-biljett baserat på om man har SL-kort eller inte utan Mats Weibull poängterar att man inte kan göra undantag eller utfärda särskilda tillstånd utan att göra ändring i detaljplanen till exemplevis kvartersmark. Något som kan kosta kommunen mycket och ta lång tid.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening