Sommarfritids i RävstaFoto: Arkiv/Lillian Andersson

Därför får inte alla gå på Rävsta

När Rävsta sommarfritid inte räcker till alla så väljer kommunen att prioritera socioekonomiskt svagare områden därav får barn och unga från fem skolor plats medan andra kan köpa en plats.

Rävsta sommarfritids har varit för populärt, som mest var det 300 barn en särskild vecka. Genom åren hat barn och unga kunnat gå fritids i Rävsta och genomfört olika friluftsaktiviteter. Alla i kommunen har haft den möjligheten. Men som märsta.nu kunde rapportera under fredagen så har det skurits ner så att bara elever från Eddaskolan, Tingvallaskolan, Centralskolan, Grundsärskolan och Sagaskolan. Via Kultur- och fritidsförvaltningen finns 35 platser att söka, då får man även betala 200-300 kronor per vecka. Dessa barn beräknas uppgå till 25-40 stycken.

Antalet deltagare ökar
Att just elever från de fem utvalda skolorna får möjlighet att gå sommarfritids handlar om att ge barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden mest tid i Rävsta. Eftersom antalet deltagare stadigt ökat de senaste åren står det i tjänstemannabeslutet från kommunen att det medfört ökade krav på transporter och resurser i form av utbildad personal för att kunna garantera säkerheten på plats.

Skolor kan ordna utflykter
Barn- och ungdomsförvaltningen vill också hålla sig inom den budgetram som man har. Men fritids på andra skolor kommer att ha möjlighet att ordna utflykter till Rävsta. Barn- och utbildningsförvaltningen kommer dock enbart att koordinera vistelse för barn från de fem utvalda skolorna. Beslutet fattades av Carmen Blom, verksamhetschef för grundskolan. Susana Olsson Casas, förvaltningschef för Barn- och ungdomsförvaltningen, poängterar dock att beslutet är fattat med stöd av grundskolans ledningsgrupp.
– Tillsammans har de tittat på frågan från olika aspekter där kvalitet inom budgetramarna och barnens säkerhet har stått i fokus, uppger Casas Olsson.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening