Foto: Pressbild

Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Den avveckling av hållbarhetsarbetet som M-SD-KD-SfS-styret nu genomför kommer att få stora konsekvenser och borde ha föregåtts av ett politiskt beslut. I stället försöker styret smyga igenom nedskärningar som kommer att påverka både nuvarande och framtida invånare.

Vi vill se att Sigtuna kommun tar långsiktigt ekonomiskt ansvar som ger förutsättningar för ett innovativt näringsliv och möjligheter för alla invånare att leva goda liv. Det innebär bland annat seriösa satsningar på minskad miljö- och klimatpåverkan, proaktiv klimatanpassning och arbete med folkhälsa, barns rättigheter och minskad segregation.

I brist på svar fyller M, SD, KD och SfS sin replik med luddiga begrepp och personangrepp. De konkreta åtgärderna lyser med sin frånvaro. Det enda exemplet är byggandet av ett kultur- och aktivitetscenter. Samtidigt avvecklar man den tjänst som ansvarar för folkhälsa, barns rättigheter, suicidprevention och andra områden inom social hållbarhet.

Även tjänsterna med övergripande ansvar för kommunens klimat- och miljöarbete avvecklas, och de ersätts inte någon annanstans i kommunorganisationen. Det kan låta bra att “hållbarhetsarbetet ska genomsyra alla verksamheter” – givetvis behöver alla förvaltningar arbeta med klimat- och miljöfrågorna på ett effektivt sätt. Men det förutsätter att varje förvaltning får de resurser och den kompetens som behövs.

Så är inte fallet: samtidigt som M-SD-KD-SfS-styret avvecklar samordning och stöd till verksamheterna aviseras ytterligare nedskärningar inför nästa år. Att svänga sig med begreppet hållbarhet utan att tillföra de resurser som krävs för att genomföra arbetet – är inte det själva definitionen av plakatpolitik?

Om styret hade gjort en mer seriös omvärldsbevakning hade man noterat att kommuner med ett framgångsrikt hållbarhetsarbete har betydligt mer konkreta mål i styrande dokument än vad Sigtuna kommun har. Kommuner som får resultat förstår också att det förutsätter både kompetensutveckling (inte avveckling) och funktioner som samordnar arbetet. Även i kommuner där varje verksamhet arbetar aktivt med frågorna har man centrala funktioner med övergripande ansvar. Sigtuna kommun ska tydligen varken ha det ena eller det andra – en ansvarslös prioritering av M-SD-KD-SfS-styret.

  • Karolina Windefalk, gruppledare Miljöpartiet de Gröna i Sigtuna kommun
  • Pernilla Bergqvist, gruppledare Liberalerna i Sigtuna kommun
  • Johan Stomberg, gruppledare Centerpartiet i Sigtuna kommun

Läser mer: Ansvarslöst av kommunledningen

Replik: För tusende gången

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening