Byggnation på Malmgården kan inte hindras
Med anledning av den planerade byggnationen på Malmgården i Sigtuna Stad.
Det pågår en debatt i långa trådar som skapats i sociala medier med anledning av planerad byggnation på Malmgården 4 och 5 i Sigtuna Stad. För att reda ut de felaktigheter och missvisande påståendena som cirkulerar, vill jag förklara vad som gäller.
För dessa fastigheter gäller detaljplan C4 från 1934, vilken medger byggrätt för de nu planerade byggnaderna. Därmed kan inte bygg-och trafiknämnden neka bygglov så länge bygglovet följer det som detaljplanen stipulerar. Ifall nämnden skulle neka bygglov, skulle kommunen bryta mot Plan- och bygglagen (PBL) och riskera stora skadestånd.
Kommunen har tagit in extern juridisk kompetens för att granska ärendet och svaret är entydigt – skulle bygglov nekas finns det stor risk för skadeståndsanspråk från fastighetsägaren. Bygglovsenheten har däremot, så långt det bara går, sett till att de nya byggnaderna harmoniserar med befintlig bebyggelse. Fastighetsägaren har ett flertal gånger fått rita om byggnaderna innan ett acceptabelt förslag som till fullo uppfyller detaljplanens krav, togs fram för beslut i bygg- och trafiknämnden i december.
Vi har under lång tid vänt på ett stort antal stenar för att se om det kunde vara möjligt att stoppa byggnationen. Resultatet är dock att vi nått vägs ände och måste acceptera att antagen och gällande detaljplan med byggrätt går före den ”Bevarande- och förnyelseplan” som antogs av fullmäktige för ett år sedan och som många missvisande refererar till i trådarna i detta ärende. Planen ger riktlinjer både för bevarande och förnyelse i den gamla stadskärnan, men den har inte någon som helst juridisk bäring. Däremot är det just riktlinjer i den som nu har tillämpats i utformningen av den beviljade byggnationen.
Juristerna och bygglovsenheten har alltså gjort bedömningen att det enda alternativet är att bevilja bygglovsansökan för att undvika en, för skattebetalarna, väldigt dyr och osäker rättslig process som kommunen har liten eller ingen chans alls att vinna. Ärendet har dock fått oss att uppmärksamma den mycket gamla detaljplanen som gäller i Sigtuna Stad och vi ska nu göra en översyn i förhållande till ”Bevarande- och förnyelseplanens” riktlinjer. Det är dock ett omfattande arbete som kommer ta tid, varför det nu är den otidsenliga detaljplanen vi har att förhålla oss till.
- Mats Weibull (M), ordförande bygg -och trafiknämnden (bygg- och miljönämnden fr.o.m. 1 januari 2021)
redaktion@marsta.nu