Mats WeibullFoto: Marie-Therese Karlberg

Byggnation på Malmgården kan inte hindras

Med anledning av den planerade byggnationen på Malmgården i Sigtuna Stad.

Det pågår en debatt i långa trådar som skapats i sociala medier med anledning av planerad byggnation på Malmgården 4 och 5 i Sigtuna Stad. För att reda ut de felaktigheter och missvisande påståendena som cirkulerar, vill jag förklara vad som gäller.

För dessa fastigheter gäller detaljplan C4 från 1934, vilken medger byggrätt för de nu planerade byggnaderna. Därmed kan inte bygg-och trafiknämnden neka bygglov så länge bygglovet följer det som detaljplanen stipulerar. Ifall nämnden skulle neka bygglov, skulle kommunen bryta mot Plan- och bygglagen (PBL) och riskera stora skadestånd.

Kommunen har tagit in extern juridisk kompetens för att granska ärendet och svaret är entydigt – skulle bygglov nekas finns det stor risk för skadeståndsanspråk från fastighetsägaren. Bygglovsenheten har däremot, så långt det bara går, sett till att de nya byggnaderna harmoniserar med befintlig bebyggelse. Fastighetsägaren har ett flertal gånger fått rita om byggnaderna innan ett acceptabelt förslag som till fullo uppfyller detaljplanens krav, togs fram för beslut i bygg- och trafiknämnden i december.

Vi har under lång tid vänt på ett stort antal stenar för att se om det kunde vara möjligt att stoppa byggnationen. Resultatet är dock att vi nått vägs ände och måste acceptera att antagen och gällande detaljplan med byggrätt går före den ”Bevarande- och förnyelseplan” som antogs av fullmäktige för ett år sedan och som många missvisande refererar till i trådarna i detta ärende. Planen ger riktlinjer både för bevarande och förnyelse i den gamla stadskärnan, men den har inte någon som helst juridisk bäring. Däremot är det just riktlinjer i den som nu har tillämpats i utformningen av den beviljade byggnationen.

Juristerna och bygglovsenheten har alltså gjort bedömningen att det enda alternativet är att bevilja bygglovsansökan för att undvika en, för skattebetalarna, väldigt dyr och osäker rättslig process som kommunen har liten eller ingen chans alls att vinna. Ärendet har dock fått oss att uppmärksamma den mycket gamla detaljplanen som gäller i Sigtuna Stad och vi ska nu göra en översyn i förhållande till ”Bevarande- och förnyelseplanens” riktlinjer. Det är dock ett omfattande arbete som kommer ta tid, varför det nu är den otidsenliga detaljplanen vi har att förhålla oss till.

  • Mats Weibull (M), ordförande bygg -och trafiknämnden (bygg- och miljönämnden fr.o.m. 1 januari 2021)

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening