Foto: Sigtuna kommun

Brist på flygtekniker – Nu vill kommunen starta utbildning

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun har ansökt om att få bedriva en yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) för flygtekniker. Ansökan har lämnats in till myndigheten för yrkeshögskolan och syftar till att möta det stora behovet av utbildade flygtekniker på arbetsmarknaden, särskilt i och runt Arlanda flygplats.

Enligt en rapport från Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA) finns det en betydande brist på flygtekniker och flygmekaniker i Sverige. 74 procent av flyg- och helikopterunderhållsverkstäderna planerar att anställa nya flygtekniker under de kommande åren. Sigtuna kommun, där Arlanda flygplats är en viktig del av den lokala arbetsmarknaden, vill därför möta efterfrågan på arbetskraft genom att erbjuda en YH-utbildning till flygtekniker.

Om ansökan blir godkänd planerar Sigtuna kommun att ta emot 24 elever per år från och med hösten 2024. Utbildningen skulle vara ett komplement till den befintliga utbildningen i flygteknik vid Arlandagymnasiet. Enligt Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun, är målet att öppna fler jobbmöjligheter för invånarna och möta efterfrågan på arbetskraft i det lokala näringslivet.

Ansökan om att bedriva YH-utbildningen är ett exempel på hur Sigtuna kommun lyssnar på företagens behov, enligt Annika Bröms, näringslivschef i kommunen. Företagen har ett påtagligt behov av utbildade flygtekniker, och rätt kompetens är avgörande för att flygplanen ska kunna flyga, vilket i sin tur är viktigt för hela näringslivet.

Enkäter bland eleverna på Arlandagymnasiets nuvarande utbildning till flygmekaniker visar att ett tiotal avgångselever varje år planerar att söka vidare till högre utbildning inom flygteknik, men tvingas söka sig till andra orter. I en färsk enkät uppger också 90 procent av eleverna på gymnasieutbildningen att de är positiva till en YH-utbildning till flygtekniker på Arlanda.

För att kunna starta YH-utbildningen krävs det dock godkännande från både myndigheten för yrkeshögskolan och Transportstyrelsen. Även fler lärare behöver anställas, även om lokalerna, materialet och en del av lärarkompetensen redan finns tillgänglig genom den befintliga gymnasieutbildningen.

Enligt erfarenhet från tidigare YH-utbildningar är jobbmöjligheterna goda efter avslutad utbildning enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun.

Fotnot: Denna text genererades med hjälp av en textrobot

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening