Foto: Daniel Iskander

Bra på sortering av matavfall

Kommuninvånarna är näst bäst i länet på att sortera matavfall enligt Stockholm Vatten och Avfall: - Vår miljöstyrande taxa är ett incitament för våra abonnenter att sortera ut matavfallet – och de flesta försöker göra allt som det går för att ha kvar sorteringen, berättar Maria Vikström Nordmark, avfallsstrateg i Sigtuna kommun.

Insamling av matavfall ökar stadigt de senaste fyra åren och det nationella målet är att samla in 50 procent. I Stockholms län är det dock bara Södertälje/Nykvarn som når upp till det. Sigtuna kommun är tvåa där man sorterar ut 44,7 procent, därefter följer Sollentuna med 41,2 procent.
– Vår analys för 2017 visar på en svagt uppgående trend men också att vi har drygt en halv miljon personer i länet som sorterar ut sitt matavfall, säger Marita Söderqvist, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall.

I länsomfattande kampanjer har man uppmanat invånare att sortera mer eftersom matavfall blir till biogas och biogödsel. Kommunerna i länet ska nu vara rustade att ta emot stora volymer matavfall och hur mycket som samlas in beror på hur verksamheter, fastighetsägare och privatpersoner vill delta.
– Vi har under ett par år arbetat med renhetsgraden och förbättringsarbete tillsammans med de stora Flerfamiljshusägarna,
och ibland så går det inte att komma längre så att vi kan ta in matavfall från visa områden – utan då får de ha ett osorterat abonnemang, säger Maria Vikström Nordmark, avfallsstrateg på Sigtuna Vatten och Renhållning.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening