Bottennotering för kommunens företagsklimat-Från 9:a till 38:a sedan 2009
Sigtuna kommun är 38:e bästa företagarkommunen men det är samtidigt den sämsta placeringen för kommunen sedan 2009.
2009 var Sigtuna kommun rankade som nia i landet enligt Svenskt Näringslivs företagsranking. Sedan dess har man 2011 varit uppe som sjua men därefter är tappet ner till 36 2015 och 38 2016.
– Om jag var politiker eller tjänsteman i Sigtuna skulle jag försöka tar reda på vad som ligger bakom det här för att kunna åtgärda. Man behöver helt enkelt jobba på dialogen mellan kommunen och företagen, säger Annika Bröms, regionchef på Svenskt Näringsliv i Stockholm.
”Måste prioritera näringslivet”
Annika Bröms som är nybliven sigtunabo träffade nyligen oppositionsrådet Olov Holst (M) för att diskutera företagande, hon har ofta kontakt med både lokalpolitiker och tjänstemän samt är engagerad i föreningslivet. Att hon nu brinner extra mycket för det lokala är ingen hemlighet. När hon analyserat Sigtunas siffror konstaterar hon att kommunpolitiker och tjänstemännens attityd gentemot företagandet är på väg ner.
– Det politiska ledarskapet i en kommun måste visa att näringslivsfrågorna prioriteras så att det är helt uppenbart för alla som jobbar i kommunen. Det handlar om förståelsen för det samhällsekonomiska kretsloppet, att det är genom växande företag i en kommun som jobb skapas och pengar till den gemensamma välfärden genereras. Det behövs lyhördhet och ett genuint intresse att bli bättre och förstå företagens villkor för att nå dit, fortsätter Annika Bröms.
Ett annat ”problem” som Svenskt Näringsliv anser att Sigtuna har är att kommunal verksamhet upplevs som konkurrens i näringslivet samt att det råder kompetensbrist. Företagare, politiker och media har fått svara på frågor om näringslivet under våren. Noterbart är att inget enkätsvar rankar Sigtuna som topp 40. Närmast var Allmänhetens attityder till företagande som kom in på plats 41 av 290 kommuner.
Träffar företagare
I ett pressmeddelande på morgonen från Sigtuna kommun framgår att man arbetar för att bli ännu bättre. Bland annat har man genomfört fokusgrupper med företagare för att ta reda på hur det står till:
– Det är tydligt att företagarna vill ha en bättre dialog med kommunen. Under handläggningstiden av exempelvis ett bygglov så vill företagarna få information såväl innan som under och efter att ärendet handlagts. Detta arbetar vi nu för. Vi tittar också på hur vi kan göra för att förkorta handläggningstiden. Vi utreder bland annat hur de enklare ärendena ska kunna tas om hand på ett effektivare vis, uppger Christer Wikström, näringslivschef, och Ewa-Louise Lilja, näringslivsutvecklare, i pressmeddelandet.
Något som fått positiv respons har varit de företagarträffar man genomför fyra gånger per år och där företagare fått träffa både varandra och kommunens tjänstemän. Wikström konstaterar att kommunen ska vara i topp i den här typen av ranking. I kommunen finns det 4800 registrerade företag.
Av grannkommunerna rankas Väsby som sexa, Sollentuna kommer in som ny tvåa och Upplands-Bro som 41:a. Väsby har legat på Topp 15 sedan 2011.