Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Borgerlig valfrihet i Sigtuna kommun blev tvångsval

Under nuvarande borgerliga regim har Sigtuna kommun övergått från kommunal hemtjänst till privat hemtjänst. Man har upphandlat hemtjänst på ett sätt som drabbat dem som har hemtjänst och som saknar motstycke.

1. Man har tvångsplacerat dem som har hemtjänst på ett av två privata företag utan att ha frågat de berörda vilket företag de vill ha.

2. Man har tvingat de registrerade att stanna i det företag som kommunen valt i minst 1 år.

Ett exempel: En person har tvingats byta hemtjänstutförare (från kommunal till ett privat företag). Hen ansåg att den hjälp hen fick både var otillräcklig och felaktig. Trots upprepade klagomål fortsatte misskötseln. Då önskade hen byta hemtjänstutförare. Enligt den upphandling (och det avtal) som den borgerliga majoriteten i kommunen träffat kunde byte först ske efter 1 år. Hen klagade hos kommunens ansvariga, men dessa var bakbundna av avtalet och kunde inget göra. Hen var alltså helt hjälplös.

Denna händelse väcker många frågor. Två är:

1. Övergången av hemtjänsten till privata företag har motiverats med att hemtjänstanvändarna skulle få ökad valfrihet (och ökat inflytande) i valet av hemtjänstutförare. Kan man påstå att tvångsregistreringen innebär ökad valfrihet?

2. Den styrande majoriteten har omöjliggjort att användarna kan byta privat företag inom rimlig tid när användaren anser att hjälpen är otillräcklig eller felaktig. Är denna typ av inlåsning rimlig?

Det finns många skrämmande detaljer i det exempel jag hänvisar till ovan, bl a med koppling till den pågående Coronapandemin. Tydligt är att det har blivit ett högt pris som många har fått betala när hemtjänsten i Sigtuna kommun har privatiserats. Hemtjänsten har blivit sämre, och kommunens ansvar brister.

Var det detta den borgerliga majoriteten avsåg när de talade om ökad valfrihet och ökat inflytande och de överlämnade den kommunala hemtjänsten till privata företag?

  • William Pettersson

Svar från Josefin Brodd (M), ordförande i Äldre- och omsorgsnämnden:

Valfrihet inom hemtjänsten är en målsättning som ligger längre fram i tiden, vilket vi har varit tydliga med under hela processen. Enligt avtal kommer däremot möjligheten att välja mellan befintliga utförare öppnas upp efter ett år. Vår ambition är främst att öka kvalitén i hemtjänsten, inte att få så många utförare som möjligt. Kommunen har en tät dialog med de privata utförarna och en systematisk uppföljning av deras verksamheter. Vi har ett gott samarbete när det gäller kvalitetsutvecklingen av hemtjänsten.

Jag är medveten om att hemtjänstföretagen har haft en tuff start, men hoppas att det finns en förståelse för att de har startat upp sina verksamheter mitt under en rådande pandemi. Det är en väldigt ansträngd situation för äldreomsorgen i hela landet. Vår kommun är inte ett undantag. De privata utförarna har varit verksamma i Sigtuna kommun sedan den 1 april, dvs inte ens i tre hela månader. Att efter så kort tid säga att allt blivit sämre speglar säkerligen mer skribentens politiska inställning till privata utförare inom äldreomsorgen än faktiska händelser.

Jag vill uppmana brukare som känner sig missnöjda att vända sig till sin utförare och till kommunen. På så sätt kan vi fånga upp missnöjet och fortsatt arbeta för att höja kvaliteten, vilket är syftet med upphandlingen.

  • Josefin Brodd (M)

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening