Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Borgerlig valfrihet i Sigtuna kommun blev tvångsval

Under nuvarande borgerliga regim har Sigtuna kommun övergått från kommunal hemtjänst till privat hemtjänst. Man har upphandlat hemtjänst på ett sätt som drabbat dem som har hemtjänst och som saknar motstycke.

1. Man har tvångsplacerat dem som har hemtjänst på ett av två privata företag utan att ha frågat de berörda vilket företag de vill ha.

2. Man har tvingat de registrerade att stanna i det företag som kommunen valt i minst 1 år.

Ett exempel: En person har tvingats byta hemtjänstutförare (från kommunal till ett privat företag). Hen ansåg att den hjälp hen fick både var otillräcklig och felaktig. Trots upprepade klagomål fortsatte misskötseln. Då önskade hen byta hemtjänstutförare. Enligt den upphandling (och det avtal) som den borgerliga majoriteten i kommunen träffat kunde byte först ske efter 1 år. Hen klagade hos kommunens ansvariga, men dessa var bakbundna av avtalet och kunde inget göra. Hen var alltså helt hjälplös.

Denna händelse väcker många frågor. Två är:

1. Övergången av hemtjänsten till privata företag har motiverats med att hemtjänstanvändarna skulle få ökad valfrihet (och ökat inflytande) i valet av hemtjänstutförare. Kan man påstå att tvångsregistreringen innebär ökad valfrihet?

2. Den styrande majoriteten har omöjliggjort att användarna kan byta privat företag inom rimlig tid när användaren anser att hjälpen är otillräcklig eller felaktig. Är denna typ av inlåsning rimlig?

Det finns många skrämmande detaljer i det exempel jag hänvisar till ovan, bl a med koppling till den pågående Coronapandemin. Tydligt är att det har blivit ett högt pris som många har fått betala när hemtjänsten i Sigtuna kommun har privatiserats. Hemtjänsten har blivit sämre, och kommunens ansvar brister.

Var det detta den borgerliga majoriteten avsåg när de talade om ökad valfrihet och ökat inflytande och de överlämnade den kommunala hemtjänsten till privata företag?

  • William Pettersson

Svar från Josefin Brodd (M), ordförande i Äldre- och omsorgsnämnden:

Valfrihet inom hemtjänsten är en målsättning som ligger längre fram i tiden, vilket vi har varit tydliga med under hela processen. Enligt avtal kommer däremot möjligheten att välja mellan befintliga utförare öppnas upp efter ett år. Vår ambition är främst att öka kvalitén i hemtjänsten, inte att få så många utförare som möjligt. Kommunen har en tät dialog med de privata utförarna och en systematisk uppföljning av deras verksamheter. Vi har ett gott samarbete när det gäller kvalitetsutvecklingen av hemtjänsten.

Jag är medveten om att hemtjänstföretagen har haft en tuff start, men hoppas att det finns en förståelse för att de har startat upp sina verksamheter mitt under en rådande pandemi. Det är en väldigt ansträngd situation för äldreomsorgen i hela landet. Vår kommun är inte ett undantag. De privata utförarna har varit verksamma i Sigtuna kommun sedan den 1 april, dvs inte ens i tre hela månader. Att efter så kort tid säga att allt blivit sämre speglar säkerligen mer skribentens politiska inställning till privata utförare inom äldreomsorgen än faktiska händelser.

Jag vill uppmana brukare som känner sig missnöjda att vända sig till sin utförare och till kommunen. På så sätt kan vi fånga upp missnöjet och fortsatt arbeta för att höja kvaliteten, vilket är syftet med upphandlingen.

  • Josefin Brodd (M)

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening