Borgerlig politik = utveckling, kvalitet och valfrihet
I en nyligen publicerad debattartikel hävdar oppositionen att borgerlig politik är ett dåligt val för äldre. Som grund för sitt påstående lyfts en rapport från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, där Sigtuna kommun hamnar lågt i rankingen.
Rapporten är baserad på en rad faktorer som kommunen inte kan påverka. Exempelvis hög flyttskatt och höga hyror. En naturlig konsekvens av att Sigtuna kommun finns i ett expansivt område där hyror är högre än i glesbygdskommuner och bostadspriserna stiger mer vilket leder till ökad reavinst eller flyttskatt.
Ett annat mått i rapporten är antal äldreboendeplatser i förhållande till invånare +65. Ett mer trovärdigt mått vore att titta på hur lång kö det är till äldreboenden. I Sigtuna kommun finns ingen kö som skulle motivera bygget av fler platser. Hur dumt vore det inte då att bygga fler? Intressant var också att bara två av tio svenskar ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer.
Samtidigt finns det siffror vi kan och behöver påverka. Vi är naturligtvis inte nöjda med dåliga resultat i brukarundersökningar. Värt att notera är ändå att brukarnöjdheten inom hemtjänsten har gått upp med 10% sedan förra mätningen. Hemtjänsten var inte bättre förr. Sedan 2012 har hemtjänsten i Sigtuna kommun varit bland de 25% sämsta i landet. Förändringar var nödvändiga, medborgarna ville ha valfrihet och kvaliteten behövde stärkas. En del i detta arbete är de kommande upphandlingarna där vi arbetar med att ytterligare stärka valfrihet och kvalitet.
Oppositionen kallar det för ”marknadsexperiment”. Lag om valfrihet, LOV, som öppnar upp för externa utförare har funnits sedan 2009. 156 kommuner har infört LOV. Det kan knappast kallas experiment utan är beprövade metoder. Oppositionen kritiserar också vad man menar är privatisering av särskilda boenden. Vi kommer tillåta privata utförare, ja. Men det betyder inte per automatik att våra egna boenden kommer att privatiseras. Kan de leverera samma höga service till samma kostnad som de privata har vi inga planer på att privatisera dem.
Förvaltningen har under våren, på eget initiativ, tagit fram 30 punkter för att presentera det arbete som pågår för att stärka kvaliteten inom äldreomsorgen. Utbildningsinsatser inom många olika områden, språkkunskaper, ökad bemanning, kvalitetscertifiering av samtliga boenden är bara några av dessa insatser. Andra insatser är att förbereda införandet av heltid som norm under 2023. Det är viktigt att sprida kunskap om det kvalitetsarbete som pågår och att visa uppskattning och respekt för det arbete som 500 medarbetare utför varje dag för att göra livet bättre för våra äldre.
- Kerstin Eriksson (KD), ordförande äldre- och omsorgsnämnden
- Josefin Brodd (M), vice ordförande äldre- och omsorgsnämnden
redaktion@marsta.nu