Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.Foto: Sigtuna kommun

Björling: Huvuddelen tillförs föreningar

Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, uppger för märsta.nu att huvuddelen av pengarna som kommer in från nolltaxan ska återföras till föreningarna.

I fredags kunde märsta.nu avslöja att nolltaxan slopas för barn- och ungdomsidrotten vilket innebär att föreningar kommer att få betala en avgift då de nyttjar kommunens lokaler eller planer. Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, skriver i ett mail till märsta.nu att huvuddelen av pengarna ska återföras till föreningarna för bokade tider som utnyttjas.
– Detta kommer att gynna föreningar med många utövare, alltså ett bättre utnyttjande av skattemedel. Vi kommer också tillrätta med bokningar som inte utnyttjas, då blir det ingen återbetalning. En särskild pott för föreningar med få utövare inrättas som buffert, uppger Lars Björling.

Kostar att hålla igång hallar
Anledningen till att nolltaxan slopas är för att man vill synliggöra att det kostar att hålla igång hallar och anläggningar:
– Med en avgift skapar vi förståelse för det och tillsammans kan vi säkerställa ett fortsatt bra utbud och goda villkor för föreningarna, fortsätter Björling

Avfärdar kritik
Socialdemokraterna riktade skarp kritik mot förslaget, något som Björing avfärdar.
– Socialdemokraternas målar som vanligt upp en nattsvart bild men deras kritik faller platt till marken då man inte tar reda på fakta.

Svag ekonomi orsak till taxehöjningar
Gällande höjningarna på 11 procent på bland annat Midgårdsbadet så har de att göra med kommunens svaga ekonomi där Lars Björling menar att tidigare kommunledningar låtit kommunen leva över sina tillgångar.
– I det läget måste vi prioritera kommunens kärnverksamheter; skola, vård och omsorg.

Avgifterna för barn, ungdomar, studerande och pensionärer kommer inte att höjas lika mycket utan det blir en socioekonomisk viktning poängterar Björling.
– Badavgifterna blir fortfarande relativt låga i jämförelse med andra kommuner i Stockholms län. Till exempel höjs badpriset för vuxen/dag från 65 till 75 kr, i Järfälla och Upplands Väsby är priset 80-105 kr beroende på tidpunkt. Barn/dag höjs med 5 kr från 30 till 35 kr, också rimligt vid en jämförelse.

”Förflyttar pengar”
Socialdemokraterna är inte nöjda med Björlings förklaring till att nolltaxan slopas. De anser att den moderatledda kommunledningen nu förflyttar pengar:
– Det ökar administrationen för både föreningarna och kommunen. Det Lars Björling gör värnar inte om våra skattemedel eller om alla barns rätt till en stimulerande fritid. För oss socialdemokrater är det grundläggande att alla barn ska kunna delta, oavsett föräldrarnas plånbok. Frågan är också om det över huvud taget gjorts en inventering om hallarna står tomma som de påstår. Den bild vi fått från föreningslivet är att hallar används när de bokas, skriver oppositionsrådet Gun Eriksson och Marie Axelsson, 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Klart med vårdcentral i Humlegården

Nyheter Till våren kommer invånarna i Sigtuna stad få tillgång till utökad vård då Sigtuna Vårdcentral flyttar in i Humlegården på Stora gatan: - Planeringen av det exakta innehållet i den äldre delen pågår just nu, men det vi vet säkert är att den ska byggas om och anpassas till en centralt belägen träffpunkt med ett brett och varierat innehåll för såväl unga som gamla. Hela fastigheten kommer bli ett efterlängtat och bra tillskott i centrala Sigtuna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening