Pernilla Bergvist (L)Foto: Pressbild

Bergqvist: Arbetar på att skapa bättre förutsättningar i skolan

Lärarfacken kallar till krismöte, nu svarar Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden att man arbetar på bred front med arbetsmiljöfrågor.

märsta.nu avslöjade på måndagen att Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet är oroliga över arbetsmiljöproblem på skolorna. Pernilla Bergqvist har bjudit till möte med förbunden och säger till märsta.nu att man avser vidta åtgärder för att det ska bli bättre.

Minskad sjukfrånvaro
Hon konstaterar att sjukfrånvaron minskat något under 2018 men måste fortsatt bli bättre:
– Men arbetet med att förbättra situationen måste intensifieras. Vi tar detta på stort allvar och redan inlett en satsning på förbättrad arbetsmiljö i vår kommun. Vi har bland annat infört biträdande rektorer, inrättat en arbetsmiljöstrateg och samtliga chefer har gått utbildning i Organisatorisk och Social Arbetsmiljö, uppger Bergqvist.

Ska minska administration
Kommunen har också lagt ett uppdrag från politiskt håll om att minska den administrativa bördan för lärarna.
– Det är inte rimligt att arbetsbelastningen och stressen ska vara så hög för dem som jag anser har några av Sveriges viktigaste arbeten. Vi ska bland annat ta fram en plan för förbättrad arbetsmiljö, utreda möjligheten att starta upp sociala team, anställa lärarassistenter och införa en kommunal resursskola för elever i behov av särskilt stöd, berättar Pernilla Bergqvist.

Ansträngd ekonomi
Det står sedan i höstas klart att kommunen har ett ansträngt ekonomiskt läge, detta beror enligt Bergqvist på tidigare oansvarig politik där man ökat låneskulder, använt inkomster från markförsäljning till att finansiera löpande kostnader samt att inte haft något överskottsmål. Anledningen till att man nu effektiviserar är att man ska vara rustade för en eventuell lågkonjunktur och får höjda räntor.
– Trots detta tuffa läge har vi höjt budgetramen till förskola och skola och vi ser ändå att fördelningen av våra skattepengar, den så kallade 100-lappen som visar fördelningen till olika områden, går något mer till förskola och skola jämfört med till exempel år 2014, fortsätter Pernilla Bergqvist.

Prioriterat område
Förskola, skola och omsorg är prioriterade områden som kommer att få mer pengar när ekonomin förbättras under alliansgruppen, enligt Pernilla Bergqvist.
– Vi arbetar alltså på bred front, både med arbetsmiljö och förbättrad ekonomi, för att på så sätt skapa bättre förutsättningar för alla våra medarbetare samt för våra barn och unga i kommunen.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening