Dumpade batterier i MärstaFoto: Insändarbild

Batterier dumpades på gatan

Någon har dumpat batterier utanför en återvinningsanlägging i Märsta: - Har vi inte kommit längre än så här, frågar sig märstabon Kattis.

Märstabon Kattis sågen påse dumpade batterier utanför en återvinningscentral i centrala Märsta. Hon reagerade starkt. Batterier är farligt avfall och skadligt för naturen. Det finns särskilda platser där man kan lämna tillbaka batterier:
– Har vi inte kommit längre än så här, eller bryr sig folk inte alls? Farligt avfall rätt ner i på asfalten. Vår fina natur och så finns det ”nötter” som sabbar allt…Skäms på er alla nu som förstör natur med att kasta farligt avfall, säger Kattis till märsta.nu

”Alla möjligheter att återvinna”
Maria Vikström Nordmark, avfallsstrateg på Sigtuna Vatten och Återvinning, blir också ledsen när hon får se bilden. Men som tur är är det inte ett vanligt förekommande fenomen i kommunen. Sigtuna Vatten & Återvinning arbetar tillsammans med kommunen, butiker och fastighetsägare för att man ska lämna in sina batterier.
– Vi tillhandahåller alla möjligheter till att våra invånare ska kunna lämna in sitt avfall/farliga avfall på ett korrekt och säkert sätt – och ändå så gör man så här, säger Maria till märsta.nu

Skadar naturen
Att dumpa batterier i naturen eller direkt på gatan kan innebära en negativ miljöbelastning om avfallet inte tas om hand på rätt sätt. Maria Vikström Nordmark skulle själv ta sig till den aktuella återvinningscentralen för att se över situationen. Det kan röra sig om en trasig batteriholk som måste repareras exempelvis:
– Det innebär kostnader för kommunen eller fastighetsägaren att städa och sanera och dessa tas ut via skattsedel eller hyra.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening