Foto: Kustbevakningen

Båttjuvar tagna på bar gärning i Sigtunafjärden

En dramatisk stöld av en båt i Skokloster, Mälaren, har slutat med att tjuvarna blev tagna på bar gärning av Kustbevakningen.

Efter en vecka av ökande oro över stulna båtar tog KBV 410 snabbt agerande och stoppade tjuvarna från att fly genom att använda en GPS-sändare för att spåra båtens position.

Händelsen utvecklades när polisen tog kontakt med Kustbevakningens ledningscentral angående en pågående båtstöld vid Skokloster. Den bestulne båtägaren hade reagerat snabbt och kunde via en GPS-sändare spåra sin båts position i realtid. Besättningen ombord på KBV 410 reagerade omedelbart och begav sig norrut mot Sigtuna för att ingripa.

Med hjälp av den noggrant koordinerade insatsen från Kustbevakningen och polisen lokaliserades den stulna båten snart på Sigtunafjärden. Båten, som hade tre gärningsmän och en hund ombord, bogserades till en närliggande brygga. Här mötte polisen upp för att gripa tjuvarna och återlämna båten till dess ägare som väntade på sin båt vid bryggan.

En viktig faktor i detta framgångsrika ingripande var användningen av en GPS-sändare eller GPS-puck. Denna teknologi är utrustad med avancerade sensorer som kan upptäcka om enheten är i rörelse eller står stilla. I det aktuella fallet kunde Kustbevakningen enkelt följa båtens rörelser och lokalisera tjuvarna baserat på den spårning som GPS-sändaren erbjöd.

Denna text genererades med en textrobot

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening