Catarina Kignell-Lallo (MP), ersättare Utbildningsnämnden, och Tove Björlin (MP), ersättare kommunfullmäktigeFoto: Miljöpartiet/montage märsta.nu

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

Miljöpartiet värnar valfriheten och utbudet av idéburna skolor – tanken med friskolor som erbjuder olika pedagogiker är i grunden god. Men dagens system, där Sverige tillåter vinstuttag från den skattefinansierade skolan, gör att miljarder av de skattepengar som skulle gå till skolan i stället hamnar i aktieägarnas fickor. Det dränerar våra kommunala skolor på resurser och driver på segregationen.

Kommunen ansvarar för att alla elever har en skolplats och måste ta höjd för förändrad befolkningsmängd. Något sådant ansvar har inte friskolorna. Trots olika uppdrag får friskolor och kommunala skolor samma grundpeng. Med riktad marknadsföring mot välbärgade områden drar de stora friskolorna till sig mindre resurskrävande elever från de kommunala skolorna. Vi ser nu hur kommuner tvingas stänga skolor och se sina invånares skattepengar gå till skolkoncernernas, ofta utländska, aktieägare. Vi ser att segregationen ökar, till stor del beroende på den uppdelning av elever som drivs av skolkoncernernas marknadsföring.

Totalförsvarets Forskningsinstitut och Skolinspektionen bedömer att det ökade utländska ägandet i svensk skola är en potentiell säkerhetsrisk. Vår egen utbildningsförvaltning varnar för överetablering – kommunens grundskolor kommer att ha 1000 lediga platser från 2026.

Som kommunpolitiker måste vi göra allt vi kan för att hushålla med skattemedel och bryta skolsegregationen. M-SD-KD-SfS-styrets agerande, på tvärs mot den egna förvaltningens bedömning, är ett slöseri med skattepengar och ansvarslöst ur såväl ett ekonomiskt som socialt perspektiv.

  • Catarina Kignell-Lallo (MP), ersättare Utbildningsnämnden
  • Tove Björlin (MP), ersättare kommunfullmäktige

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening