Foto: Genrebild/Stockholms stads Bostadsförmedling

Bara fåtal kommuner låter nyanlända bo kvar

Sigtuna är en av nio kommuner i länet som säger upp nyanländas hyreskontrakt efter två år.

Nio kommuner i länet säger upp kontrakten för nyanlända, bland dessa Sigtuna. märsta.nu har rapporterat ett flertal gånger om att nyanlända riskerar vräkning på grund av att Sigtuna kommun följer den sk EBO-lagen. Ebo-lagen innebär att kommunens skyldighet gentemot staten är att erbjuda bostad i två år, under den tiden är det tänkt att den nyanlände ska hinna etablera sig på bostadsmarknaden.

I Sundbyberg har man exempelvis förlängt avtalet för barnfamiljer och kvotflyktingar upp till fyra år. Så sent som i somras rapporterade märsta.nu om att kvotflyktingar sades upp från sina kontrakt. Något som kommunen i sig har rätt att göra. Bara i Nynäshamn och Nykvarn finns möjlighet möjlighet att på något sätt bo kvar i kommunen efter de två åren enligt en kartläggning som Dagens Nyheter har gjort.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening