Marie Axelsson är den som ska leda Socialdemokraterna till valsegerFoto: Pressbild/Socialdemokraterna

Marie Axelsson ska leda (S) till valseger

Marie Axelsson fick nyligen de socialdemokratiska medlemmarnas förtroende att vara etta på fullmäktigelistan och hon startar nu arbetet som oppositionsråd efter Ibrahim Khalifa som träder tillbaka: - Det känns spännande och kul. Det har inte varit helt självklart att ta det här steget eftersom jag älskar mitt arbete som lärare och alltid har haft en fin kontakt med mina elever, säger Marie Axelsson till märsta.nu

På bara några år har Marie Axelsson klivit upp till toppen inom lokalpolitiken. Hon klev in på ledande positioner kort före valet 2014 och de tre första åren denna mandatperiod har hon varit ordförande i Kultur- och fritidsnämnden samt gruppledare för Socialdemokraterna i fullmäktige.

Arbetade sista dagen
Efter att Ibrahim Khalifa nu valt att kliva av fick Axelsson medlemmarnas förtroende att leda partiet som ansiktet i valrörelsen. Hon etta på fullmäktigelistan och startar arbetet med att vinna valet med att kliva på som oppositionsråd. Förra veckan jobbade hon sista dagen som lärare på S:t Pers skola i Sigtuna:
– Det känns spännande och kul. Det har inte varit helt självklart att ta det här steget eftersom jag älskar mitt arbete som lärare och alltid har haft en fin kontakt med mina elever. Samtidigt så är detta en chans som jag inte kan missa. Jag är tävlingsmänniska. Att få kliva på rollen som oppositionsråd mitt i en valrörelse blir en oerhört krävande uppgift men som jag är taggad inför, säger Marie till märsta.nu

Ska lyssna på kommuninvånare
Marie Axelsson säger att hon ska lyssna och kommunicera med kommunicera, det är också hennes främsta styrkor menar hon:
– Jag ska ut och lyssna på kommuninvånarna, det är ju deras kommun som vi Socialdemokrater vill ska utvecklas så att de trivs. Att kommunicera på ett begripligt och trovärdigt sätt har likheter med att undervisa i skolan. Men det viktigaste av allt är ändå att lyssna på våra kommuninvånare och agera därefter. Jag vill att de ska ha det bra och känna sig trygga.

Stort ansvar vilar på Socialdemokraterna
Socialdemokraterna har den största delen av ansvaret för hur utvecklingen ser ut i kommunen med bland annat problem i skolan, för få skolbyggnader och paviljonger som kostar 5,2 miljoner kronor årligen enligt Sigtuna kommun. Finns det då brister i den kommunala skolan?
– S har styrt skolan länge, dock alltid tillsammans med samarbetspartier. Under den senaste mandatperioden med Liberalerna och Miljöpartiet. Tillsammans har vi alltid haft elevernas bästa för våra ögon men någonstans har inte vissa av resultaten blivit det vi önskat och satsat på. Detta går att vända med rätt prioriteringar. Jag tänker inte kritisera Regnbågsalliansen i den frågan eftersom det skulle vara oschysst när de styrt i 8 månader, säger hon.

Men Marie Axelsson är kritisk mot en del saker som den nya kommunledningen genomfört, bland annat neddragning förskoletid för barn till föräldralediga från 30 till 20 timmar per vecka, att allmän förskola gäller från tre år istället för två.
– Det är dåliga prioriteringar av Regnbågsalliansen, allt för att kunna börja sänka skatten 2021.

Prioriterar skolor
I vintras rapporterade märsta.nu om kritik kring att den nya skolan i Sigtuna ännu inte uppförts. Ett ansvar som till stor del vilar på Socialdemokraterna. Om Socialdemokraterna återfår makten efter valet kommer de att prioritera skolbyggnader:
– Nödvändiga investeringar måste göras och det betyder att kommunen ska bygga nya skolor. Det som behövs snarast är en ny en låg-och mellanstadieskola i Sigtuna Stadsängar, en högstadieskola i Märsta samt att nya Tingvallaskolan och utbyggnaden av Sagaskolan måste färdigställas så fort som möjligt. Då kan vi börja avveckla de hutlöst dyra paviljongerna. Paviljonger ska vara temporära lösningar, det är alla partier eniga om.

Ska vinna tillbaka förtroendet
Det går heller inte att bortse från ”Khalifa-gate” där Socialdemokraterna och förre kommunstyrelseordförande Ibrahim Khalifa uppmärksammades i Uppdrag Granskning. Kommuninvånare rasade mot agerandet med påstådd vänskapskorruption. Nu är det upp till Axelsson att övertyga kommuninvånarna om att Socialdemokraterna vill kommuninvånarnas bästa:
– Jag är en obotlig optimist och trots att vi har tappat styret under 2017 så är jag säker på att många väljare vet att vi har deras bästa i fokus hela tiden. Jag tänker inte ägna en minut mer åt att älta det negativa som skrivits om Socialdemokraterna utan lägger ribban högre och kommer prata om varför vår trygghetspolitik är det bästa för alla invånarna. Jag är ingen gammal politikerräv utan har bara varit aktiv i 5 år. Det har gått bra för mig hittills och jag har ett högt förtroende hos både partikamrater och kommuninvånare. Vi har en bra medlemstillströmning just nu och det känns positivt eftersom nya medlemmar tillför nya idéer.

Inriktingen på politiken har även förändrats nu med den nya ledningen för Socialdemokraterna då både styrelse och företrädare är utbytta:
– Vi måste lära oss något av detta och det tycker jag också att vi har gjort.

Första besluten som KSO
Valet 2018 är rekordtidigt i år, 9:e september går kommuninvånarna till urnorna. Dagen efter kan kommunen ha fått en ny kommunstyrelseordförande. Marie Axelsson är på det klara med hennes första beslut:
– Förutsatt att vi är helt överens i den nya kommunledningen skulle jag omgående meddela att bygget av den nya skolan på Sigtuna Stadsängar ska komma igång, avfärda planerna på att privatisera badhusen, öppna konsthallen igen, öppna en träffpunkt för äldre samt återinföra sommarjobbsgarantin för alla elever på gymnasiet.

Nio polisaspiranter till lokalpolisområdet

Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening