Marie AxelssonFoto: Pressbild/Socialdemokraterna
Olov Holst

Axelsson orolig för framtidens hemtjänst

I måndags klubbade Kommunstyrelsen igenom beslut om att privatisera hemtjänsten, men oppositionsrådet Marie Axelsson (S) är kritisk till det: - I en tid när media rapporterar att kommuner runt om i landet slänger ut privata hemtjänstföretag på grund av utbrett fusk och misskötsel så väljer Sigtuna kommun att lägga ut all hemtjänst, utom natt och larm, på privata utförare. Det är respektlöst att oroa våra drygt 6600 invånare över 65 år på det sättet, säger hon till märsta.nu

Enligt Marie Axelsson har kommuner i Väsby, Sollentuna och Sundbyberg och Danderyd haft problem med hemtjänstföretagen. I Sollentuna ska avtal med sex företag sagts upp sedan 2016 uppger Axelsson. Hon anser att Sigtuna kommun tar en stor risk när man gör en omfattande omställning så snabbt, utredningen och upphandlingen har gått för fort menar hon. Något som Socialdemokraterna har påpekat under processen.
-En privatisering av hemtjänsten betyder inte per automatik att det blir en kvalitetshöjning, vilket kommunledning tycks tro. Det finns inga vetenskapliga belägg för den ståndpunkten, säger Marie Axelsson.

Varnar för långa avstånd
En synpunkt som Socialdemokraterna framfört är att avstånden kan bli för långa för hemtjänstföretagen. Olivia Hemsorg AB har fått Sätuna och hela landsbygden till Långhundra samt hela Sigtuna, ända ut till Holmen. Hon är rädd för att företaget drar sig ur om lönsamheten blir för låg på grund av för långa avstånd som ska bemannas:
– Moderaterna missar ju helt sitt eget slutmål om valfrihet. Tänk om Olivia Hemsorg AB väljer att avsluta sitt uppdrag precis som de gjorde i Danderyd. Då är det ett bara ett företag kvar. Det är ju absurt. Dessutom blev det på kommunstyrelsemötet känt att det i dagsläget inte finns någon plan för vad man ska göra om ett företag blir uppköpt av ett annat som ej varit med i upphandlingen, alternativt om ett företag går i konkurs, fortsätter Marie Axelsson.

Låga krav på utbildad personal
Socialdemokraterna anser också att det varit för låga krav på utbildad personal i upphandlingsdirektiven, bara 50 procent. Idag har 70 procent av de tillsvidareanställda inom den kommunala hemtjänsten en utbildning motsvarande undersköterska eller liknande enligt Axelsson. Utöver befarar Axelsson också att underentreprenörer kommer att anlitas och kommunen får lägga resurser på att kontrollera dessa:
-Jag vill tillägga att tjänstepersonerna på äldre- och omsorgsförvaltningen och upphandlingsenheten som jobbat med upphandlingen och planeringen av den här omställningen har gjort ett bra jobb utifrån de förutsättningar det fått. Helt i linje med det borgerliga politiska beslut som fattats men som vi socialdemokrater definitivt inte står bakom.

Holst: ”Smutskastning”
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) skriver i ett svar till märsta.nu att det är ”beklämmande att se oppositionsrådet fortsätta sin smutskastningskampanj som helt och håller är ideologisk baserad”. Enligt Holst är den socialdemokratiska grundtesen att all kommunal verksamhet måste utföras av kommunen, oavsett om kvaliteten är hög eller inte.
– För låt oss konstatera en sak, den kommunala hemtjänsten i Sigtuna har under en lång rad år med socialdemokratiskt styre underpresterat. I jämförelse med resten av landet har Sigtuna kontinuerligt hamnat i botten när man mätt kvalitet ut till brukarna. Vad är Marie Axlessons lösning på det? Jo, fortsätt som förut, det var bättre förr. Till skillnad från Axelsson gör vi nu något konkret åt saken för att höja kvaliteten.

Holst uppger att ingen av de kommuner som Marie Axelsson använt som ”skräckexempel” med problem hos vårdföretagen har för avsikt att återkommunalisera hemtjänsten.
– Man är på det stora hela väldigt nöjd med de externa utförarna och tillgänglig statistik visar också att brukarna är nöjda. Att som Axelsson försöka hävda något annat är lögn.

Kommunen granskar internt
Enligt Holst kommer kommunen också vara granskningsorgan mot företagen och ingen kommer att tillåtas leverera dålig kvalitet, det ska man säkerställa genom ett ”rigoröst uppföljningssystem” och avtal med företagen. Axelsson deklarerar att oppositionen kommer att granska kommunledningen och avtalet både nu och löpande.
– Oppositionens uppgift är att granska majoritetens beslut. Det är precis vad vi gör nu, avslutar hon.

Befolkningen växte med 131 personer

Nyheter Befolkningen i Sigtuna kommun ökade med 131 personer under tredje kvartalet 2024, visar nya siffror från SCB. Kommunen hade vid kvartalets slut 52 662 invånare, en ökning med 126 personer jämfört med samma tid förra året.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening