Avfallsförbränningen blir mer hållbar
De tre kommunerna Sigtuna, Håbo och Upplands-Bro har enats med E.On som bränner avfall åt kommunerna att återvinna även flygaska som uppstår i samband med förbränningen.
I samband med avfallsförbränning uppstår flygaska, den ska nu återvinnas. Kommunerna Sigtuna, Håbo och Upplands-Bro är en av de första kommunerna som testar att återvinna askan.
– Att askan i stället för en miljöbelastning nu blir en resurs, till exempel vägsalt för vinterns halkbekämpning, hjälper oss att nå våra hållbarhetsmål, säger Winand Hendriks, Avfallschef på Sigtuna Vatten & Renhållning.
Askan uppstår när rökgaser renas i samband med förbränningen, då bildas flygaska som är ett farligt avfall med höga halter av tungmetaller och klorider. Men saftigt innehåller den värdefulla råvaror som kalium, natrium och kalcium. Ragn Sells har via sitt innovationsbolag utvecklat en lösning som innebär att råvarorna kan återvinnas och miljögifterna samtidigt tas bort ur kretsloppet. De tre kommunerna får sitt insamlade avfall bränt i Högbytorp, Upplands Bro, där E.On har en anläggning. En ny anläggning för återvinning av flygaska tas i drift det första halvåret i år och beräknas ha kapacitet att behandla upp till 150 000 ton flygaska varje år.