Att spela med liv och hälsa i Hemtjänsten i Sigtuna kommun
Moderaten Josefin Brodd (JB) ger ett tydligt (och skrämmande) svar på min insändare om ”tvångsval och inlåsning”.
Josefin Brodd säger att:
– Det har inte varit tal om valfrihet för dem som har hemtjänst vid övergången från kommunal hemtjänst till privat. Först om ett år ”kommer möjligheten att välja mellan befintliga utförare att öppnas”. Till dess bestämmer kommunen (och den styrande borgerliga majoriteten).
– Ambitionen är att öka kvaliteten i hemtjänsten. Man har ”tät dialog”, ”systematisk uppföljning” och ”ett gott samarbete”.
De som får hemtjänst har alltså inte haft något att säga till om vid bytet till privat hemtjänst. Inte heller har de kunnat välja utförare. Frågan är om de kan påverka om hemtjänsten INTE är tillräcklig eller missköts. Det kommer alltfler exempel på att de inte kan det. Coronapandemin har visat på det stora misslyckandet med bytet av den kommunala hemtjänsten just nu till privata företag (och de två företagen AdeoCare och Team Olivia). Både för dem som får hemtjänst och deras anhöriga borde det vara självklart att otillräcklig och misskött hemtjänst skall kunna påverkas (och rättas till).
Josefin Brodd (moderat) lovar ingenting – hon kommer att ägna sig åt en ”tät dialog” med de privata företagen! Sedan har hon mage att be ”om förståelse” för att de privata företagen ”har en ansträngd situation”. Hon tycks inte förstå att hon spelar med mänskors liv och hälsa.
Kommunen har haft både en kristdemokrat och en moderat som ordförande och ansvariga för hemtjänsten (och äldreomsorgen). Förändringen har varit väl förankrad hos det borgerliga styret.
Det som har gått fel är att den borgerliga majoriteten inte har gjort konsekvensanalys och riskanalys av förändringen. Inte heller har man tagit till sig den etablerade kunskapen att kvalitetsgranskning av vård, omsorg och utbildning kräver välutvecklade kontroll- och uppföljningssystem. Förhoppningsvis beror den inkompetenta hanteringen av förändringen på bristande kunskap och inte på – för att använda kristdemokratledarens ord – ”på berått mod”. Förändringen handlar ju om användarnas liv och hälsa.
Kommunledningen fick reda på Coronapandemin tidigt i år. Denna kunskap borde ha fått kommunledningen att vänta med förändringen. Om kommunledningen gjort en riskanalys hade det varit självklart att ett kvalificerat kontroll- och granskningssystem borde varit på plats innan genomförandet, att det var helt klart att de privata företagen skulle haft kompetens och beredskap att genomföra uppdraget och – viktigast – de berörda användarna skulle haft former för att påverka utförandet av hemtjänsten.
Kommunen måste snarast åtgärda nuvarande missförhållanden. Dessutom bör en oberoende granskning av kommunledningens agerande genomföras.
- William Petersson
redaktion@marsta.nu