Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Att spela med liv och hälsa i Hemtjänsten i Sigtuna kommun

Moderaten Josefin Brodd (JB) ger ett tydligt (och skrämmande) svar på min insändare om ”tvångsval och inlåsning”.

Josefin Brodd säger att:
– Det har inte varit tal om valfrihet för dem som har hemtjänst vid övergången från kommunal hemtjänst till privat. Först om ett år ”kommer möjligheten att välja mellan befintliga utförare att öppnas”. Till dess bestämmer kommunen (och den styrande borgerliga majoriteten).
– Ambitionen är att öka kvaliteten i hemtjänsten. Man har ”tät dialog”, ”systematisk uppföljning” och ”ett gott samarbete”.

De som får hemtjänst har alltså inte haft något att säga till om vid bytet till privat hemtjänst. Inte heller har de kunnat välja utförare. Frågan är om de kan påverka om hemtjänsten INTE är tillräcklig eller missköts. Det kommer alltfler exempel på att de inte kan det. Coronapandemin har visat på det stora misslyckandet med bytet av den kommunala hemtjänsten just nu till privata företag (och de två företagen AdeoCare och Team Olivia). Både för dem som får hemtjänst och deras anhöriga borde det vara självklart att otillräcklig och misskött hemtjänst skall kunna påverkas (och rättas till).

Josefin Brodd (moderat) lovar ingenting – hon kommer att ägna sig åt en ”tät dialog” med de privata företagen! Sedan har hon mage att be ”om förståelse” för att de privata företagen ”har en ansträngd situation”. Hon tycks inte förstå att hon spelar med mänskors liv och hälsa.

Kommunen har haft både en kristdemokrat och en moderat som ordförande och ansvariga för hemtjänsten (och äldreomsorgen). Förändringen har varit väl förankrad hos det borgerliga styret.

Det som har gått fel är att den borgerliga majoriteten inte har gjort konsekvensanalys och riskanalys av förändringen. Inte heller har man tagit till sig den etablerade kunskapen att kvalitetsgranskning av vård, omsorg och utbildning kräver välutvecklade kontroll- och uppföljningssystem. Förhoppningsvis beror den inkompetenta hanteringen av förändringen på bristande kunskap och inte på – för att använda kristdemokratledarens ord – ”på berått mod”. Förändringen handlar ju om användarnas liv och hälsa.

Kommunledningen fick reda på Coronapandemin tidigt i år. Denna kunskap borde ha fått kommunledningen att vänta med förändringen. Om kommunledningen gjort en riskanalys hade det varit självklart att ett kvalificerat kontroll- och granskningssystem borde varit på plats innan genomförandet, att det var helt klart att de privata företagen skulle haft kompetens och beredskap att genomföra uppdraget och – viktigast – de berörda användarna skulle haft former för att påverka utförandet av hemtjänsten.

Kommunen måste snarast åtgärda nuvarande missförhållanden. Dessutom bör en oberoende granskning av kommunledningens agerande genomföras.

  • William Petersson

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening