Mia Hämäläinen Persson (S)Foto: Daniel Iskander

Askerson (M) mörkade JO-anmälan för nämnden

Ordföranden i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Mattias Askerson, Moderaterna, väljer att återigen runda kommunens demokratiska beslutsprocesser. På senaste nämndmötet kritiserades han för att på eget bevåg ha fattat beslut istället för att följa kommunens regler och låta samtliga valda i nämnden få en chans att tycka till.

Mindre än 24 timmar senare väljer Mattias Askerson (M) att strunta i kommunallagen igen. Denna gång har han tagit ett beslut om att kommunen ska JO-anmäla Migrationsverket, utan att informera övriga nämndledamöter. Istället får vi via hans mediala utspel läsa om hur han själv har beslutat hur Sigtuna kommun ska hantera ärendet.

En ordförande för en kommunal nämnd får fatta ordförandebeslut vid oförutsedda händelser och om det föreligger fara i dröjsmål. Med det menas att ärendet är så brådskande att det inte är möjligt att samla alla valda innan själva sakfrågan är förbi. Utgångspunkten i en demokrati är att alla förtroendevalda ska ha möjlighet att ta del av handlingarna i ett ärende, innan beslutet är fattat.

När vi begärde ut den JO-anmälan Mattias Askerson (M) gjort, på eget bevåg i Sigtuna kommuns namn, kunde vi konstatera att han gjorde den dagen efter nämndmötet. Då en sådan anmälan innebär ett omfattande arbete är det ingen som tror att han dagen innan inte hade någon som helst aning om att han tänkte göra en anmälan. Det är snarare uppenbart att han återigen valde att mörka sanningen för övriga i nämnden.

Dessutom kan vi konstatera att detta gjordes i samband med att Mattias Askerson (M) offentliggjorde sin kandidatur till riksdagen. Förra veckan pågick Moderaternas provval där deras riksdagslista ska tas fram. Man kan få intrycket att han helt enkelt använt detta utspel för att marknadsföra sig själv i Stockholmsregionen.

Vi ifrågasätter om Mattias Askerson (M) hade lagligt stöd i att använda Sigtuna kommuns namn och runda lagen på detta sätt. Nämndens ledamöter, från alla partier, har rätt till information om viktiga ärenden och det är högst anmärkningsvärt att Moderaterna i Sigtuna kommun som stup i kvarten marknadsför sig som ”ordning och reda-partiet” behandlar nämndledamöterna på detta sätt. Vad hände med Moderaternas berömda transparens? Det är lätt att lova runt med vackra ord men i det här fallet har ordföranden utan tvekan missbrukat sin makt rejält.

  • Mia Hämäläinen Persson (S), 2:e vice ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

 

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening