Foto: Swedavia/Peter Phillips

Arlandas bullerkartor krymper

Trafikverket har ritat bullerkartorna kring Aranda vilket innebär att man nu kan bygga bostäder på mark som tidigare varit stoppad för ändamålet rapporterar Dagens Nyheter.

Ett stort antal kommuner berörs av att Trafikverket ritat om bullerkartor på grund av Arlanda, rapporterar Dagens Nyheter. Sigtuna är en av dessa, likaså Knivsta, Norrtälje, Vallentuna, Upplands Väsby. Även Sollentuna och Bro berörs lite.
-Den tekniska utvecklingen med tystare och större flygplan innebär att vi kan strömlinjeforma markanspråken för en framtida utveckling av Arlanda, säger Rami Yones, enhetschef vid nationell planering på Trafikverket, till DN.
För Sigtunas del innebär det att påverkansområde för flygbuller krymper avsevärt och kryper närmare flygplatsen. Det handlar också om område som Swedavia tagit i prognos för framtida behov för eventuell utbyggnad av banor.
– Det är framför allt de som styr. Men vi har också gjort beräkningar baserade på flygplanstyper och motorer och gjort scenarioberäkningar. Vårt scenario är mer tilltaget än de prognoser som Swedavia har gjort, vi har lagt på ett antal flygrörelser, uppger Rami Yones enligt DN.
Uppdateringen av det så kallade riksintresset har inte skett sedan 2008. Förändringen sker bland annat med anledning av att flygplanen förändrats sedan dess. Markanspårket som nu tas ger dock Arlanda möjlighet för ytterligare två start- och landningsbanor. I så fall sätter det en maxkapacitet på 540 000 flygrörelser om året. Under 2019 hade Arlanda 233 000 rörelser.
De befintliga tätorterna nära Arlanda får växa vidare men man får inte etablera nya. Man har också i riksintresset tagit hänsyn till Arlandas miljödom från 2017 som reglerar lågafrtsflygtrafiken runt Arlanda, det vill säga trafik som staten upphandlat, exempelvis propellerplan som en del av inrikestrafiken till framförallt Norrland och Värmlands inland.
EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening