Foto: Pressbild

Arlandaområdet tar steget mot hållbar mobilitet med autonoma bussar

RISE, Sveriges forskningsinstitut, leder ett projekt för att införa autonoma bussar i Arlandaområdet. Projektet finansieras av Vinnova och drivs i samarbete med Arlandastad Group, Vy, Adastec och Applied Autonomy. Det är ett första steg mot att införa autonoma bussar i Sverige och kan bli en av världens första pilotstudier med autonoma bussar av denna typ.

Under projektets första sex månader kommer projektgruppen att fokusera på säkerhetsaspekter, behov av stödjande infrastruktur och lagstiftning. Därefter testas en pilotbuss innan man övergår till kommersiell trafik. Projektet kommer att utvärdera vilka ytterligare fördelar som bussarna ger utifrån ett socialt, miljö och hållbarhetsperspektiv.

Projektets område har stort potential och det har identifierats ett verkligt resbehov där. Genom att införa autonoma mobilitetstjänster kan man förbättra tillgänglighet, hållbarhet och skapa ekonomiska fördelar för verksamheter, organisationer och hela regionen. De fullstora autonoma bussarna kan trafikera i samma hastigheter som övrig trafik på rutten och kommer kunna operera dygnet runt.

Det är också värt att notera att projektets koppling till en flygplats är världsunik och att tekniken för att skapa bussarna redan finns tillgänglig genom teknikleverantörerna Applied Autonomy och Adastec. Självkörande bussar kan öka trafiksäkerheten och bidra till energibesparingar genom effektivare körning.

Projektet är en del av en större satsning på att bygga hållbara och attraktiva destinationer i Sverige. Bussarna blir en viktig del i utvecklingen genom att öka tillgängligheten och möjliggöra för fler att transportera sig på ett hållbart sätt. Projektet sätter också Sverige på kartan som ett land i framkant i satsningen på autonoma fordon.

Projektet inleds under april med en sex månaders förstudie innan en pilotbuss testas på sträckor med en hastighet på mellan 50–70 km/h. Målet är autonoma bussar i kommersiell trafik. Vy kommer att operera de autonoma bussarna i projektet.

Fotnot: Denna text har genererats med hjälp av AI

Rituals öppnar butik i Arlandas nya Marknadsplats

Näringsliv Arlanda flygplats största kommersiella satsning, Marknadsplatsen i Terminal 5, närmar sig sin fullbordan. Sedan invigningen hösten 2023 har över 25 nya restauranger, caféer och butiker öppnat, och nu ansluter det populära skönhetsvarumärket Rituals.

Wolt lanseras i Sigtuna och Märsta

Näringsliv Den digitala handelsplattformen Wolt etablerar sig i Sigtuna och Märsta, vilket gör det möjligt för invånarna att få mat, livsmedel och andra varor levererade till dörren inom 30 minuter.

Stjärnkrögare etablerar i McDonalds gamla lokaler

Näringsliv En ny restaurang kommer att etableras i Arlandastad, där snabbmatskedjan McDonald’s tidigare hade verksamhet. Bakom satsningen står en välkänd stjärnkrögare, vars identitet ännu inte har offentliggjorts. Restaurangen väntas öppna i början av 2026.

Kaune och Schenker samarbetar i Arlandastad

Näringsliv Keune har inlett ett samarbete med DB Schenker i Arlandastad för att hantera lager och logistik på den nordiska marknaden. Partnerskapet inleddes i slutet av 2024 och ger Keune tillgång till DB Schenkers delade lagerlösning, vilket möjliggör effektiv hantering och tillväxt.

Klart för idrottscentrum i Arlandastad

Näringsliv Arlandastad Group och Arwidsro går samman för att utveckla ett idrottscentrum i Arlandastad, något som välkomnas av Sigtuna kommun: – Det är glädjande att se den positiva utvecklingen i Arlandastad och Sigtuna kommun. En satsning som den här skapar nya möjligheter för hälsa och välmående. Idrott och föreningsliv spelar en avgörande roll för barn och ungdomars utveckling, och goda vanor tidigt i livet bidrar till bättre hälsa i vuxen ålder. Det här är ett projekt som stärker vår kommun på flera plan och vi gör det tillsammans, säger Mattias Askerson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening