Arkeologiska mynt från Sigtuna ställs ut i Spanien
Den 12 juli öppnar utställningen ”A Viking Life” på Museo Centro Gaiás vid kulturcentret i Santiago de Compostela, Spanien. Utställningen kommer att visa upp 38 föremål lånade från Historiska museet i Sverige, inklusive föremål från Sigtuna.
Bland de föremål som lånas ut finns svärd, smycken som spännen och sköldbucklor, spjutspetsar samt vardagsföremål som en kanna, sked och ett lås. Även isläggar av ben, en sorts forntida skridskor, kommer att vara med i utställningen. Sven Kalmring från Historiska museet kommenterar att det är speciellt att så många föremål lånas ut, särskilt eftersom museer i norra Europa ofta har egna vikingatida föremål att bygga sina utställningar kring.
Föremål från Sigtuna
Bland de utlånade föremålen finns delar av den unika Everlövsskatten, som innehåller drygt 900 mynt och 40 silverföremål från vikingatiden. Urvalet som skickas till Spanien inkluderar 109 mynt från olika länder, några bitar hacksilver och en armring. Ett av mynten är en penning präglad i Sigtuna i början av 1000-talet, vilket ger en representativ bild av skattens omfattning.
Nya föremål i fokus
Utställningen kommer också att innehålla tre föremål som aldrig tidigare har lånats ut. Bland dessa finns ett hjalt av trä, som troligen suttit på ett miniatyrsvärd tillhörande ett barn, och en leksaksbåt. Dessa föremål hittades i Birkas hamn och är en del av projektet ”Maritima Birka” (2004–2014).
Stort internationellt intresse
Sven Kalmring påpekar att efterfrågan på att låna föremål från Historiska museet är stor i år. Efter pandemin har många museer börjat planera för större utställningar igen, och vikingatida föremål är särskilt eftertraktade. ”Vikingar är ett globalt fenomen,” säger Kalmring och betonar det stora internationella intresset för Historiska museets samlingar.
Utställningen ”A Viking Life” erbjuder en unik inblick i vikingatiden och visar på de kulturella och historiska samband som binder samman olika delar av världen. Besökare i Santiago de Compostela får nu möjlighet att se och uppleva dessa skatter från Sveriges rika vikingaarv.