Foto: Genrebild/märsta.nu
Internationella Engelska skolan i Sigtuna stadsängarFoto: Illustration/Sigtuna stadsängar

Årets första KF: Debatt om bibliotek och Engelska skolan

Årets första kommunfullmäktige genomfördes på torsdagen och bland annat diskuterades biblioteksfrågan i Valsta samt Internationella Engelska skolans etablering i Sigtuna.

Kommunfullmäktige fattade beslut om avgiftsbefrielse för markupplåtelse för exempelvis torghandel och uteserveringar, något som märsta.nu tidigare rapporterat om. Exploateringsavtal gällande brandstationen i Tullen samt Murarbo etapp 2 klubbades också.

Men det var de ”informella” ärendena som bidrog till debatten. Socialdemokraterna hade väckt frågor om bibliotekets framtid i Valsta samt att etableringen av Engelska skolan påverkar kommunens övriga skolor och den kommunala ekonomin. Axelsson menade att många elever valt att lämna den kommunala skolan och att etableringen av IES kostar kommunen en summa som motsvarar 14 lärartjänster.

Svaret levererades av Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, som sa att det var glädjande att Engelska skolan vill etablera sig i kommunen och att responsen varit positiv. Bergqvist menade vidare att etableringen skapar en mångfald av inriktingar och pedagogik, hon ser även fram emot att samarbeta och utbyta erfarenheter med dem. Utöver det pedagogiska har etableringen positiv effekt för den kommunala skolan i form av att paviljonger nu kan avvecklas runt om i kommunen och att skolbyggnader kan användas för det elevantal de är till för.

Marie Axelsson var orolig för att kommunens slutsumma för etableringen kan sluta en bra bit över de fem miljoner som kommunen avsatt för en omställningsfond för de kommunala skolorna som tappar skolpeng när elevunderlaget blir mindre.

Socialdemokraterna lyfte via Marie Axelsson även frågor om skolbibliotek samt folkbibliotek i Valsta i framtiden. Detta med anledning av att Valsta bibliotek ska göras om som märsta.nu rapporterat om. Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, svarade att det finns ett folkbibliotek i kommunen och det finns även filialbibliotek i Rosersberg och Sigtuna. Även Valsta bibliotek omfattas av att vara en del av biblioteken. Men Björling menade att biblioteket inte fungerar i nuvarande form där det varit problematiska förutsättningar med lokalen Mimers källa, att man försökt flytta in Trygghetscenter för att främja besök.
– Det behövs aktiviteter som lockar till läsning, det är för tidigt att svara på frågan om det finns folkbibliotek i Valsta i framtiden.

Debatten var stundtals intensiv, Axelsson kallade Björlings slutsatser och argumentation för lögn då han sa att det inte fungerade under S-tiden, Björling kallade Axelssons agerande just nu för krokodiltårar.

Debatten fortsatte även kring huruvida det ska finnas skolbibliotek eller inte. Där välkomnade Pernilla Bergqvist (L) engagemanget i frågan, men det hela landade även i att Valsta som område förlorar ett bibliotek som ungdomar går miste om. Pernilla Bergqvist trodde att det som Kultur- och fritidsnämnden planerat för Valsta bibliotek fungerar samt att det finns lösningar online samt att man håller på att bygga upp bibliotek i förskolan.

Befolkningen växte med 131 personer

Nyheter Befolkningen i Sigtuna kommun ökade med 131 personer under tredje kvartalet 2024, visar nya siffror från SCB. Kommunen hade vid kvartalets slut 52 662 invånare, en ökning med 126 personer jämfört med samma tid förra året.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening