Angiveri hör inte hemma i Sverige
Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.
Många fackförbund och civilsamhällesorganisationer har också reagerat starkt på detta. Välfärdsanställdas uppgift är att ge personer utbildning, vård, omsorg och socialt stöd utifrån behov. Enligt till exempel barnkonventionen har alla barn rätt till utbildning, lek och en meningsfull fritid. Alla människor har rätt till vård som inte kan anstå, oavsett legal status och rätt till nödbistånd från socialtjänsten.
Det finns stora risker för liv och hälsa med anmälningsplikt inom välfärden. Det skulle påverka relationen mellan professionen och brukaren, patienten och eleven. Det finns till exempel särskilda farhågor kring våldsutsatthet för kvinnor där socialtjänsten kan göra viktiga insatser.
Många kommuner och regioner har redan skrivit till regeringen angående vikten av att inte införa informationsplikt eller anmälningsplikt så som denna i kommunal verksamhet. Även om det finns en skrivning i Tidöavtalet om att anmälningsplikt skulle kunna strida om ömmande värden, till exempel i sjukvården, finns det ingen som helst garanti för att förskola, skola, bibliotek eller socialtjänst kommer att omfattas av dessa.
Det är av vikt att som kommunala politiska företrädare agera i tid innan beslut, för att påvisa de stora konsekvenserna förslaget skulle innebära i den kommunala verksamheten.
- Niklas Andersson (V) Ledamot Kommunstyrelsen
- Anna-Karin Ovsiannikov (V) Ersättare Kommunstyrelsen
redaktion@marsta.nu