Andelen biståndstagare minskar i kommunen

Sigtuna kommun uppger att andelen kommuninvånare med biståndstagare minskar: - Det är glädjande att se att våra satsningar ger goda resultat och färre behöver ekonomiskt bistånd, kommenterar Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

I våras gick kommunen ut med att man skulle minska antalet felaktiga utbetalningar av försörjningsstöd. Redan 2021 inleddes en satsning på att minska bidragsberoendet i kommunen och nu verkar det ha gett effekt. 0,58 procent av kommuninvånarna har bistånd från kommunen enligt ett pressmeddelande.
– Det är glädjande att se att våra satsningar ger goda resultat och färre behöver ekonomiskt bistånd. Det finns en stor efterfrågan på arbetskraft i kommunen och tack vare Arbetsmarknadspaketet har fler nu den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar och kan få jobb, säger Mattias Askerson, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Bland insatserna finns fler anställda i kommunen som ska hjälpa invånarna som får ekonomiskt bistånd att komma i arbete och fler får nu erbjudande om individuell coachning i att hitta jobb eller studier. Det finns också ett samarbete med Arbetsförmedlingen kring subventionerade anställningar som öppnar dörren för framtida jobb samt projektet Etableringslyftet för utrikesfödda. Ytterligare en insats är att man identifierat ansökningar från personer som inte har rätt tull bistånd och därmed motverkat bidragsbrott och felaktiga utbetalningar. I länet är det i snitt 0,9 procent som får ekonomiskt bistånd per första halvåret 2022.
– En egen inkomst har inte bara stor betydelse för individen, utan också för personerna i samma hushåll. Vi är fler som följer upp ansökningarna regelbundet för att kunna ge rätt stöd till varje person. Det har bidragit till att vi nu avslutar fler ärenden än nya som kommer in, säger Olive Carlson, chef för enheten Arbete och försörjning på Sigtuna kommun.

2020 var det 0,72 procent av invånarna som fick bistånd, 2021 0,76 procent och i år det första halvåret alltså 0,58 procent enligt Sigtuna kommun.

Läs mer Krafttag mot Bidragsfusk

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening