Foto: Arkiv

Allt fler väljer bort begravningsplats

Fler länsbor väljer att sprida anhörigas aska över vatten istället för begravning.

Antalet som väljer att sprida askan efter anhöriga över vatten ökar i länet, nästan en fördubbling jämfört med för tio år sida uppger SVT Stocholm.
– En sådan faktor kan vara att vi i dag är mer befolkningsmässigt rörliga än vad man var förr och att en gravplats på en specifik plats i dag inte är lika självklar. En annan faktor kan vara att utströende kan uppfattas som ett enklare alternativ för de efterlevande, eftersom man då inte har en gravplats att sköta om, säger Linnea Ornstein vid Länsstyrelsen i Stockholm, till SVT.

Den som ansöker om att sprida askan på annan plats än begravningsplats måste ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen. I vattnet är det sedan minst 600 meter från land som man från sprida den. Detta för att askan ska spridas tillräckligt långt från bebyggelse. På lands ges inte tillstånd:
-Gemene man som går på skogspromenad ska inte behöva riskera att trampa i en gravplats. Både av respekt för den som är ute i skogen, men också på grund av gravfriden för den enskilde, säger Linnea Ornstein enligt SVT Stockholm.

Förra året var det 703 personer som ansökte om att sprida anhörigs aska, i år är det redan 395.

Nio polisaspiranter till lokalpolisområdet

Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening