Obs! GenrebildFoto: Oleg Troinc/Mostphotos

Allt fler unga drabbas av nätbrott

Allt fler unga utsätts för brott på nötet och nu vill Sigtuna kommun uppmana drabbade att polisanmäla: - Vi har reagerat på att vi flera gånger i veckan får in den här typen av ärenden från polisen och att det är så unga personer det handlar om som utsatts, det är barn. Vi får in fall med tioåringar som drabbats, säger Jenny Ottosson är samordnare på Stödcentrum Nordväst.

Brott på nätet sjunker allt längre ner i åldrarna. Det kan röra sig om utpressning, olaga hot, sexuellt ofredande och olaga integritetsbrott. Att utsättas blir också allt vanligare enligt Sigtuna kommun. Ett samarbete mellan ett tiotal kommuner kan dock ge stöd. Det är Stödcentrum Nordväst som har ett stödcenter.
– Hos oss kan de ventilera sina tankar och funderingar tillsammans med en kurator. För en del som försöker hantera det själv, kan det ibland växa sig större istället. Men, det är aldrig försent att be om hjälp. Vi erbjuder hjälp både per telefon och på plats fysiskt, det får den som hör av sig välja själv. Det går till och med att vara anonym, säger Jenny Ottosson, samordnare på Stödcentrum Nordväst.

Jenny Ottosson berättar exempelvis om att två personer som haft kontakt med varandra kommer överens om att skicka lättklädda bilder eller nakenbilder. Men det hela kan sluta med att bara den ena skickar och den andre sedan pressar på pengar annars kommer bilderna spridas. På ett år har Stödcentrum Nordväst fått in cirka 140 sådana fall. Mörkertalet kan dock vara mycket högre eftersom detta är fall som lett till polisanmälan.
– Många som blivit utsatta på det här viset upplever att det är skamfyllt. De kanske har blivit förmanade av sina föräldrar att aldrig skicka den här typen av bilder, men ändå gjort det till någon de känt att de litat på. De kan känna sig dumma och lurade. Det här är ju till stor del ungdomars sätt att kommunicera med varandra på, genom bilder. Det är också naturligt att de är nyfikna på varandra, fortsätter Jenny Ottosson.

Det är heller inte ovanligt att den andre personen bakom skärmen är någon helt annan, det kan vara en vuxenman som vet hur man ska få bilder och filmer av barn.
– Vi vill få fram till de som utsatts att de inte ska känna skuld. Den som lurat till sig bilder är skicklig på detta och är den som bär ansvaret för den brottsliga handlingen, uppger Jenny Ottosson.

Stödcentrum Nordväst erbjuder också stöd till vårdnadshavare till drabbade unga. Där man kan få hjälp med en polisanmälan eftersom det är en process som tar vid i samband med det. Åtta kommuner medverkar i samarbetet, bland annat Väsby, Sollentuna och Upplands Bro.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening