Alla behövs!
Vi ska vara stolta över att vi lever i ett samhälle med ambitionen att vara öppet och accepterande gentemot den mångfald som finns ibland oss. Gemensamt för merparten av de svenska politiska partierna, är att vi trots alla oenigheter är överens om att alla har rätt till att älska den man vill. Detta utgör en gemensam grund för de flesta av oss.
Det konkreta beviset på hur denna värdering har satt sin prägel på vårt samhälle ser vi som tydligast under evenemang som Prideveckan då vi gemensamt står upp för en rättighet som tyvärr inte är en självklarhet för alla. Här i Sverige är vi långt ifrån i mål när det kommer till hbtq-personers rättigheter även om vi har kommit en bra bit på vägen. Sedan 1998 firar vi Pride, sedan 2009 lagstadgades rätten till samkönat äktenskap och det råder en bred förståelse och acceptans gentemot htbq-personer.
I år går Pride under parollen ”Vi behövs”. Men trots att de flesta av oss är medvetna om hur mångfald berikar vårt samhälle har hbtq-personer både svårare att få jobb och får lägre inkomst än genomsnittet, enligt en professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet, och enligt en undersökning från tidningen Dagens Samhälle vågar endast en av fem homo-, bi- och transpersoner vara öppna med sin läggning på jobbet. Ska vi vara seriösa med vår ambition om öppenhet och acceptans så är detta orättvisor som måste bekämpas.
Vi socialdemokrater är stolta över att driva på för en skola, vård, äldreomsorg och rättsväsende med lämpliga resurser och kunskaper för att bemöta hbtq-personers behov, både nationell och kommunal nivå. I vår skuggbudget för Sigtuna kommun 2020 specificerade vi behovet av att åtgärda de kunskapsunderskott som finns genom att ta fram en särskild handlingsplan för att öka hbtq-kompetensen i alla kommunens verksamheter. Under RFSL senaste kartläggning från 2016 om kommuners handlingsplaner för hbtq-kompetens, var det endast tre av Stockholms läns 26 kommuner som hade tagit fram specifika handlingsplaner med hbtq-personer i åtanke och i år verkar Sigtuna kommun tyvärr bli utan en plan igen.
Vi vet att Sigtuna kan bättre och att kunskapen och kompetensen om hbtq-personers situation måste öka för att kunna garantera vårt mål om en likvärdig kommunal service till alla som bor och vistas i Sigtuna kommun. Oavsett om det är inom skola eller äldreomsorg är det kommunens uppgift att säkerställa att detta krav uppnås. Kunskap och kompetens är avgörande för att förebygga den diskriminering och utsatthet som ofta resulterar i psykisk ohälsa för personer i ett samhälle där alla behövs!
- Marie Axelsson (S), oppositionsråd
redaktion@marsta.nu