Foto: Insändarbild

Aldrig tidigare har så mycket satsats i Valsta

Ända sedan maktskiftet 2017 har Valsta fått stor uppmärksamhet och stora satsningar för ökad trivsel och trygghet har gjorts i området på flera olika sätt.

Den moderatledda kommunledningen har arbetat systematiskt, metodiskt och långsiktigt för att öka tryggheten, motverka den utbredda segregationen och bryta utanförskapet som tidigare kommunledningar låtit bita sig fast i kommundelen. Det är inte ett arbete som kunnat genomföras över natt, utan det kräver tid och stora resurser. Under hela mandatperioden har vi tilldelat Valsta större resurser än någon annan kommunledning någonsin gjort.

Kommunledningen arbetar som sagt metodiskt med de stora frågorna. Därför utgår allt det arbete vi nu gör i Valsta från den stora medborgardialog som utfördes med Valstaborna 2018-2019. Baserat på medborgardialogen har vi bland annat genom projekten Trygga Valsta och Valsta 2030 utfört konkreta åtgärder som röjning av otrygga buskage, förbättrad belysning, trygga och upplysta tunnlar, fler bänkar, utegym, en aktivitetsyta med isbana framför centrum mm. Valsta 2030 består också av ännu fler långsiktiga satsningar och mer omfattande utveckling av området över tid.

God tillgång till kultur och fritidsaktiviteter är viktigt för att skapa trivsel och glädje i samhället. Det ökar trygghetskänslan genom att vanliga invånare vill, och vågar, besöka området. I mål och budget för 2022-2024 gav vi uppdraget att genomföra uppförandet av ett Kultur – och aktivitetscenter (KAC) i Valsta. Även denna idé kommer från medborgardialogen då invånarna efterfrågade en samlingsplats att lätt kunna mötas på och som skulle kunna bidra till trygghetsskapande vuxennärvaro. KAC föreslås placeras precis framför Valsta centrum, vilket kommer göra den tillgänglig för alla och skapar bra förutsättningar för att locka till sig fler besökare. En arkitekttävling ska utlysas för att byggnaden ska sticka ut, väcka uppmärksamhet och samtidigt passa såväl behovet som miljön på bästa sätt.

KAC kommer fyllas med spännande och lockande aktiviteter. Bland annat bibliotek, café, kök som kan hyras av privatpersoner och föreningar, mediastudios, hantverksverkstad, en s.k. black box (för musikspelningar, teater, mässor och fester), lokaler för dans och musik och någon form av lekland och kanske klättercenter. Bara för att nämna något av allt som ska rymmas i den 2000kvm stora byggnaden.

Uppförandet av KAC är en del av Samhällsbyggnadslyftet, ett kommunövergripande reformpaket med syftet att minska och motverka segregationen i kommunen och stärka hela kommunens attraktivitet. KAC är, förutom satsningen på skolor och förskolor, den största enskilda satsningen för att motverka segregation, utanförskap och otrygghet som gjorts i Sigtuna kommun. Det är en mycket spännande reform som kommer tillföra mycket för området och för hela kommunen.

Parallellt med kommunledningens omfattande arbete basunerar Socialdemokraterna ut att det är ”Valstas tur nu”. Det ger upphov till så många frågor. Varför var det inte Valstas tur under de 15 år som de hade makten? Varför lät man den organiserade brottsligheten få fäste och äta sig in i samhällsstrukturen? Varför lovade man Valstas invånare storstilade satsningar som aldrig blev av? Varför blundade man för signalerna om att otryggheten ökade och segregationen bredde ut sig? Varför skulle Valstaborna lita på Socialdemokraterna den här gången?

För den här kommunledningen har det varit Valstas tur sedan vi tog över 2017 och vi blundar inte för problemen som tidigare kommunledningar skapat. Vi står för att vi inte nått alla våra mål ännu, men lovar samtidigt att vi kommer fortsätta vårt arbete för att göra Valsta och Sigtuna kommun bättre. Det går inte alltid så fort som vi önskar. Särskilt inte när två år av pandemi lamslagit våra verksamheter. Men vi släpper inte ögonen från bollen och det vi gör för Valsta är inget politiskt spel för gallerierna. Det är på riktigt och det kommer att hända.

  • Olov Holst (M)
  • Gill Brodin (C)
  • Pernilla Bergqvist (L)
  • Bengt Hellström (KD)
  • Lars Björling (SfS)

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening