Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Äldreomsorgspersonal genomgår språktest

Sigtuna kommuns anställda inom äldreomsorgen kommer att genomgå språktester.

Från och med denna vecka kommer kommunens anställda inom äldreomsorgen att genomgå språktester, även de som har svenska som modersmål.
– Vi gör detta för att öka kvaliteten och tryggheten för de äldre på våra boenden. Vi vill minska de risker och missförstånd som kan uppstå när språket är ett hinder. Men vi gör det också för att kunna stötta den personal som inte har tillräckliga språkkunskaper att få nödvändiga kompetenshöjande insatser i det svenska språket, säger Kerstin Eriksson (KD), ordförande äldre- och omsorgsnämnden.
Om den anställde inte klarar språktestet så kommer en handlingsplan att upprättas så att de kan få stöd i att utveckla det svenska språket. Målet är att de ska uppnå minimikrav vilket motsvarar åk 9-nivå för undersköterskor och gymnasienivå för legitimerad personal.
– Vi som arbetsgivare har en skyldighet och hjälpa alla våra anställda till att bli trygga i språket och därmed kunna utföra sitt jobb ännu bättre, både i relationen med våra äldre och mellan kollegor, säger Leena Vuorinen, verksamhetschef äldreomsorgen, som liksom övrig personal, också kommer att genomgå testet.
Enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun så behöver personal som arbetar inom äldreomsorgen bättre kunskaper på svenska rent generellt sett. Språket är viktigt för att förstå instruktioner, både muntligt och skriftligt för att säkerställa patient- och brukarsäkerheten. Det är också ett område som coronakommissionen konstaterar. Dock ses det som positivt att ha ett annat modersmål och kunna tala ett annat språk än svenska. Majoriteten av brukarna inom kommunen idag har annan härkomst, men det är en blandad grupp och kommunen vill ha flerspråkiga lärare.

Befolkningen växte med 131 personer

Nyheter Befolkningen i Sigtuna kommun ökade med 131 personer under tredje kvartalet 2024, visar nya siffror från SCB. Kommunen hade vid kvartalets slut 52 662 invånare, en ökning med 126 personer jämfört med samma tid förra året.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening