Äldreomsorgen måste rustas nu
Det är hög tid att rusta upp äldreomsorgen i Sigtuna kommun.
Äldreomsorgen har visat sig vara resursmässigt eftersatt i hela landet, så även i Sigtuna kommun. Coronakommissionens slutsatser visar på stora strukturella brister med framförallt för låg grundbemanning och för lite personal med medicinsk kompetens.
När de äldre flyttar in på särskilda boenden är medianåldern för kvinnor 87 år och för män 85. Vårdbehovet är således otroligt stort och behovet av mer medicinsk kompetens är omfattande då vissa basala hygienrutiner idag inte alltid utförs korrekt. Resultatet av detta är att kommunens särskilda boenden står för över en tredjedel av dödsfallen på grund av Covid 19.
Timanställd personal arbetar idag på flera enheter och på flera olika avdelningar. Vi Socialdemokrater har påpekat bristerna länge och har i flera år kampanjat för rätten till heltidsanställningar för vårdpersonal. Det är trots allt välfärdens medarbetare som står i frontlinjen mot viruset. Om Moderaterna betvivlar kopplingen mellan kvalitet och arbetsvillkor rekommenderar vi att läsa Coronakommissionens slutsatser eller SKR:s rekryteringsplan. Det är också med anledning av ovanstående vi föreslagit att en lokal Coronakommission ska analysera hur Sigtuna kommun klarat av sitt ansvar gällande äldreomsorgen under pandemin.
Tiden är inte på Sigtuna kommuns sida. För att bryta smittkedjorna helt behövs en tydlig och kommunicerad vaccinationsplan för samtliga äldre i kommunen, oavsett om de har hemtjänst, bor på särskilt boende eller bor i eget boende utan hemtjänst. Informationsglappet är stort och många ställer sig just nu frågan om, när och hur de ska få sitt vaccin.
Idag är det drygt 2 procent av kommunens befolkning som fått sina två doser, med andra ord ca. 1000 personer av 50 000 invånare. Äldre som bor i särskilda boenden eller har hemtjänst samt personal som jobbar nära de äldre har prioriterats hittills vilket är korrekt men för att minska smittkedjorna behöver kommunen även vaccinera samtlig personal inom omsorgen omgående. I Filipstad och Varberg kommun har man upprättat reservlistor så att man kan använda doser som blivit över efter att de grupper som ska prioriteras enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer har fått sin dos. På detta sätt undviker man att vaccin blir dåligt och behöver slängas samt att ingen lockas att tränga sig före i kön. Finns sådana reservlistor upprättade i Sigtuna kommun?
- Gunilla Johansson (S) 2:e vice ordförande Äldre och omsorgsnämnden
- Marie Axelsson (S) oppositionsråd
redaktion@marsta.nu