Marie Axelsson och Gunilla JohanssonFoto: Pressbild/Socialdemokraterna

Äldreomsorgen måste rustas nu

Det är hög tid att rusta upp äldreomsorgen i Sigtuna kommun.

Äldreomsorgen har visat sig vara resursmässigt eftersatt i hela landet, så även i Sigtuna kommun. Coronakommissionens slutsatser visar på stora strukturella brister med framförallt för låg grundbemanning och för lite personal med medicinsk kompetens.

När de äldre flyttar in på särskilda boenden är medianåldern för kvinnor 87 år och för män 85. Vårdbehovet är således otroligt stort och behovet av mer medicinsk kompetens är omfattande då vissa basala hygienrutiner idag inte alltid utförs korrekt. Resultatet av detta är att kommunens särskilda boenden står för över en tredjedel av dödsfallen på grund av Covid 19.

Timanställd personal arbetar idag på flera enheter och på flera olika avdelningar. Vi Socialdemokrater har påpekat bristerna länge och har i flera år kampanjat för rätten till heltidsanställningar för vårdpersonal. Det är trots allt välfärdens medarbetare som står i frontlinjen mot viruset. Om Moderaterna betvivlar kopplingen mellan kvalitet och arbetsvillkor rekommenderar vi att läsa Coronakommissionens slutsatser eller SKR:s rekryteringsplan. Det är också med anledning av ovanstående vi föreslagit att en lokal Coronakommission ska analysera hur Sigtuna kommun klarat av sitt ansvar gällande äldreomsorgen under pandemin.

Tiden är inte på Sigtuna kommuns sida. För att bryta smittkedjorna helt behövs en tydlig och kommunicerad vaccinationsplan för samtliga äldre i kommunen, oavsett om de har hemtjänst, bor på särskilt boende eller bor i eget boende utan hemtjänst. Informationsglappet är stort och många ställer sig just nu frågan om, när och hur de ska få sitt vaccin.

Idag är det drygt 2 procent av kommunens befolkning som fått sina två doser, med andra ord ca. 1000 personer av 50 000 invånare. Äldre som bor i särskilda boenden eller har hemtjänst samt personal som jobbar nära de äldre har prioriterats hittills vilket är korrekt men för att minska smittkedjorna behöver kommunen även vaccinera samtlig personal inom omsorgen omgående. I Filipstad och Varberg kommun har man upprättat reservlistor så att man kan använda doser som blivit över efter att de grupper som ska prioriteras enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer har fått sin dos. På detta sätt undviker man att vaccin blir dåligt och behöver slängas samt att ingen lockas att tränga sig före i kön. Finns sådana reservlistor upprättade i Sigtuna kommun?

  • Gunilla Johansson (S) 2:e vice ordförande Äldre och omsorgsnämnden
  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening