År 2020 var som bekant ett mörkt år, inte minst inom äldreomsorgen. Det finns behov av stora förändringar på nationell nivå, men det finns också mycket kommunen kan göra redan nu.
I budget för 2021 förstärker kommunledningen Äldre- och omsorgsnämndens ram med ca 33 miljoner. Det är en stor satsning, med syfte att hitta långsiktiga och hållbara arbetssätt inom äldreomsorgen, samt att höja kvaliteten och öka de äldres upplevda trygghet, hälsa och välbefinnande.
Under 2020 blev det tydligt vad vi behöver satsa på för att öka kvaliteten inom äldreomsorgen. Tydlighet och rutiner i arbetssätt är av största vikt. Därför fortsätter vi arbetet med att kvalitetscertifiera våra särskilda boenden. Det finns också ett stort behov av att höja den medicinska kompetensen. Vi avsätter medel för att öka bemanningstätheten när det gäller sjuksköterskor och vi förstärker hälso- och sjukvårdsorganisationen med en dietist och en apotekare. Utöver detta gör vi även satsningar för att utveckla ett nära och tydligt ledarskap, kompetensutveckling för personalen och för att höja personalens språk-kunskaper i svenska.
Att arbeta förebyggande och hälsofrämjande utifrån individens behov är viktigt inom äldreomsorgen. För att utveckla det arbete som utförs redan idag, ska det under 2021 anställas äldrepedagoger som ska arbeta på våra särskilda boenden. Slutligen tillförs även medel för att utveckla så kallad Trygg hemgång efter sjukhusvistelse, införa tillsyn via nattkamera och för att utöka antalet platser i dagverksamheten.
Josefin Brodd (M), ordförande, Äldre- och omsorgsnämnden
Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.
Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?
Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.
Insändare Jag förstår att Moderaterna blev träffade, det brukar märkas när man lämnar sakfrågan och går över till personangrepp. Jag tänker försöka vara den vuxna i rummet. Jag måste ha varit otydlig i min insändare.
Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:
Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.
Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.
Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.
Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.
Insändare I ett extrainsatt sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden beslutade majoriteten, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna samt Samling för Sigtuna, att privatisera kommunens badhus.
Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.
Insändare Nu är det klubbat! På Kultur- och fritidsnämndens möte under onsdagen bankade M, SfS, KD och SD igenom beslutet att simanläggningarna i Märsta och Sigtuna ska ut på upphandling.
Insändare Allt fler unga i Sverige mår dåligt, samtidigt som stödet till psykiatrin är otillräckligt. Det behövs stora satsningar i hela vårdkedjan för att inga människor ska falla mellan stolarna.
Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.
Insändare Det var faktiskt ingen rättvis beskrivning av kommunpolitiker som gavs av Daniel Hedlund i insändaren “Våra kommunpolitiker håller sand(låda). Lite beklämmande och rätt farligt till och med var det så det behövs en replik här.
Insändare Sverige befinner sig i en ny våldsvåg där sprängdåd och skjutningar har blivit en del av vardagen och sker i princip dagligen. Det är oacceptabelt. Regeringen sitter dock inte med armarna i kors.
Insändare I sin replik försöker M och SFS framställa våra förslag som en "köpfest," men det visar en brist på förståelse för Sigtunas växande behov och framtida utmaningar.
Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.