Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Äldre kan få särskit boende i annan kommun

Sigtuna kommun är en av 15 kommuner i länet som medverkar i en överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar när äldre flyttar till särskilt boende i annan kommun.

Överenskommelsen innebär att de 15 kommunerna bibehåller kostnadsansvaret vid flytt till särskilt boende för äldre. Syftet är att underlätta för medborgare att söka sig till särskilt boende i annan kommun. märsta.nu har tidigare rapporterat om bristen på särskilda boenden för äldre.

Det är inom ramen för STORSTHLM som överenskommelsen är gjord. Det konstateras att antalet äldre i Stockholmsregionen ökar och därmed även behovet av särskilt boende för äldre. Omkring 400 personer runt om i länet säker plats varje år från en kommun till en annan. Behovet av samverkan är därmed stort.
– Vi är väldigt glada över att äntligen ha kommit i mål med en ny form av samarbete kring särskilt boende för äldre. Det här är ytterligare ett steg mot vår vision att skapa mer flexibilitet, få fram fler bra äldreboenden och öka valfriheten för våra äldre i länet, säger Mats Gerdau, förbundsordförande Storsthlm, i ett uttalande.

Bland annat ingår grannkommunerna Sollentuna, Upplands-Bro, Vallentuna och Norrtälje. Dock ej Upplands-Väsby. Överenskommelsen kommer att underlätta budgeteringen för kommunerna då samma peng flyttar med den äldre oavsett vilket kommun man väljer att flytta till. Förutsättningarna för att starta nya profilerade boenden främjas i med den nya överenskommelsen tror man i STORSTHLM.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening