Foto: Rosie Alm/Pressbild

Äldre får trygghetslinje

Äldre i kommunen kommer att få en ringlinje: - Många äldre känner oro för att ramla och bli liggande ensamma i flera dagar och vi är övertygade om att de skulle känna sig tryggare med trygghetsringning, säger Barbro Persson, en av initiativtagarna.

Rakel Eklund och Barbro Persson ligger bakom ringlinen för äldre. De båda skrev ett medborgarförslag om en ideell trygghetslinje som nu mynnat ut i en konkret åtgärd. Det går till så att alla som anmäler sig ringer före klockan 12 varje dag och talar in ett meddelande på en telefonsvarare. Därefter lyssnas svararen av och är det någon som inte ringt in som anmält att vederbörande ska ringa in så rings denne upp.

Drivs av PRO Märsta
Tjänsten är kostnadsfri och fungerar varje dag året om enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun. Man behöver som äldre inte heller vara medlem i någon pensionärsförening och de som lyssnar av svararen har tystnadsplikt. Det är dock PRO i Märsta som driver linjen med ekonomiskt stöd av kommunen.

Prioriterad fråga
Liknande linjer finns redan idag i Huddinge, Tyresö, Sundbyberg och Stockholm.
– Att öka tryggheten hos seniorer är en prioriterad fråga för äldre- och omsorgsnämnden. Sigtuna kommun har idag trygghetslarm och biståndsbedömd trygghetsringning, men vi anser att ideell trygghetsringning kan fungera som ett komplement till den biståndsbedömda insatsen, säger Karsten Bjärbo (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening