Sigtuna kommun betalade under 2015 ut 5,6 miljoner kronor till de politiska partierna i fullmäktige.
Enligt kommunallagen ska kommunen betala ut partistöd baserat på bland annat det antal mandat ett parti har. Partiet ska verka lokalt för att stärka deras ställning i den kommunala demokratin. Vad partierna ska använda pengarna till finns det dock inga bestämmelser till: – Det finns inget i kommunallagen som reglerar partiernas ”inre” arbete det bestämmer partierna själva över, säger Lotta Liedberg på Sveriges kommuner och landsting till märsta.nu
Ny lag om att redovisa vad man gör för pengarna Utöver partistödet betalar kommunen även ut medel för administrativt stöd, exempelvis kostnader för lokalhyra eller en del av kostnaden för politiska sekreterare. Inte oväntat är det Socialdemokraterna och Moderaterna som fick mest pengar utbetalt. Socialdemokraterna totalt 1,86 miljoner och Moderaterna 1,4 miljoner kronor. Centerpartiet var det parti som fick ut minst totalt sett, bara 156 000 kronor. En ny lag trädde i kraft som innebär att partierna måste redovisa vad de gör för pengarna. Redovisningen ska lämnas in till kommunfullmäktige senast 30 juni 2016.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.