Pernilla Bergqvist (L)Foto: Pressbild

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Liberalerna har länge varit ensamma om att driva på för ett ännu tätare och djupare EU-samarbete. I den osäkra och oroliga omvärld vi nu ser har den slutsatsen bara stärkts. Det är viktigare än någonsin att EU håller ihop och kliver fram för att axla ett tyngre ansvar.

Viktigast av allt är att EU fortsätter stötta Ukraina – så länge det krävs. Europa behöver bidra med mer pengar och vapen till dess att den siste ryske soldaten lämnat ukrainsk mark. Redan nu har Liberalerna i EU drivit igenom att frysta ryska statstillgångar ska användas till att betala för Ukrainas återuppbyggnad.

Europa ska bli världsledande på klimatomställning. Då krävs att EU växlar upp klimatarbetet, och investerar i forskning och klimatsmart kärnkraft samtidigt som vi handlar ännu mer med demokratier runt om i världen. Bara så kan vi bryta beroendet av Kina och andra diktaturer.

Bekämpa gängbrottsligheten med gemensam Europa-polis, som agerar över gränserna och stoppar narkotikasmuggling, människohandel och terrorism. Svenska gängledare ska inte kunna gömma sig på spanska solkusten.

Inför euron så att Sverige blir EU-medlem fullt ut. Att byta den svajiga kronan mot en stabil euro stärker vår konkurrenskraft. Ju fler länder som har euron, desto mer kraftfull kan EU bli som ekonomisk aktör i världen.

Europa behöver mer samarbete, inte mindre. Trots det finns krafter på ytterkanterna som vill montera ner EU och att vårt land minskar sitt engagemang i unionen. Det vore en oerhört farlig väg för vår ekonomi och säkerhet. För Liberalerna är mer EU-samarbete vägen framåt, eftersom ett starkare Europa bidrar till ett starkare Sverige.

  • Elin Nilsson, riksdagsledamot, EU-politisk talesperson (L)
  • Pernilla Bergqvist (L), gruppledare för Liberalerna i Sigtuna kommun

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening