Marie Unander-Scharin, preventionssamordnare i Sigtuna kommun.Foto: Arkiv

”Trenden på väg åt rätt håll”

Preventionssamordnaren i Sigtuna kommun, Marie Unander-Scharin, tycker att kommunens ungdomar när det gäller alkohol, tobak och narkotikaanvändning är på väg åt rätt håll: - Vi är på rätt väg. Sigtuna kommun har i mångt och mycket bättre siffror än vi haft någon gång, säger Marie Unander-Scharin

Som märsta.nu tidigare rapporterade har över 800 elever i åk 9 och 2 på gymnasiet svarat på den sk Stockholmsenkäten om alkohol, tobak, drog och spelvanor. Den visar att en klar majoritet inte dricker, röker eller använder narkotika.

Vanlig tobak kan dock vara en inkörsport till narkotika. Sett över tid har rökning bland ungdomarna i kommunen minskat enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun.
– Jag vet att prevention är svårt att mäta och jag vet också att det tar 6-7 år innan man kan se resultat. Men jag har ju varit ute i varenda årskurs sexa i kommunen och pratat om tobak, alkohol och droger sedan 2006 och jag hoppas och tror att det kan vara det som visar sig, säger Marie Unander-Scharin, Sigtuna kommuns preventions- och säkerhetssamordnare.

Ett bekymmersamt problem som Marie Unander-Scharin ser är att fler föräldrar ger alkohol till fram för allt sina döttrar.
– För två år sedan svarade 14 procent av tjejerna i årskurs två att de får alkohol av mamma eller pappa, i år är den siffran uppe på 28 procent, uppger Marie Unander-Scharin.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening