Pernilla Bergqvist (L)Foto: Sigtuna kommun/Kari Kohvakka

Nämndordföranden nöjd med skolsatsningarna

Sigtuna kommun satsar mer på skolan än andra kommuner i länet vilket Barn- och ungdomsnämndens ordförande tycker är bra: - Det är oerhört glädjande att se den här mätningen och att vi jämfört med andra kommuner i länet kraftigt har ökat våra resurser till skolan. Det ska vi fortsätta med, säger hon i ett uttalande.

Kommunen satsar 27 procent mer än sin standardkostnad på skolan, det är en bra siffra i länet men sämre jämfört med riket där snittet är 30 procent. Mest i länet satsar Stockholm, därefter Botkyrka. Sigtuna är trea.
– För att vi ska uppnå en god lärareffekt behöver kommunerna satsa på skolan. Där behöver alla kommuner ta ansvar för skolans kvalitet och för att lärare och elever har de förutsättningar som behövs, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Ökat på tre år
Lärarförbundet har jämfört siffror från 2014 till 2017. Satsningarna har ökat på tre år. Standardkostnaden är ett mått för vad skolan borde kosta i kommunen utifrån lokala förutsättningar. Standardkostnaden i kommunen var 24 457 kronor per invånare 2017 och den faktiska kostnaden 31 123 kronor.
– Om man ser på hur satsningarna på skolan förändrats över mandatperioden så har Sigtuna kommun kraftigt ökat sina resurser till skolan. År 2013 hade kommunen ett påslag på 19 procent jämfört med 27 procent år 2017, uppger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening