Pernilla Bergqvist (FP), ordförande i Barn- och ungdomsnämndenFoto: Pressbild

Snabbare åtgärder ska vidtas mot mobbing och kränkning

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Brrgqvist (FP) är medveten om Friends rapport och att det även är barn i kommunen som är drabbade: - Ingen ska behöva gå till skolan med en klump i magen. Alla barn och elever har rätt att vistas i en miljö som är fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, säger Pernilla till märsta.nu

Under onsdagen rapporterade märsta.nu om Friends rapport där 1 av 12 elever mobbas och var femte känner sig kränkt. Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (FP) som tagit del av rapporten och andra siffror som rör just situationen bland elever i kommunen uppger i mail till märsta.nu att skolmiljön ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Enligt Bergqvist ska 23 procent av de unga i kommunen (2014) känt sig kränkta eller mobbades, siffror som Rädda Barnen tagit fram på lokal nivå:
– För ett par år sedan anställde kommunen en speciell barn- och elevombudsman för att stärka arbetet mot mobbning och vi ser att det skett förbättringar under 2014 när det gäller processer för anmälningar och det förebyggande arbetet. Skolornas likabehandlingsplaner har förbättrats och särskilda anvisningar kring likabehandling, trygghet och studiero har utarbetats, berättar Pernilla.

Tillsatt en styrgrupp
I den verksamhetsplan som Pernilla är en del av eftersom hennes parti är en del av kommunledningen finns det med snabbare insatser och åtgärder när det framkommer att en elev diskrimineras, kränks eller trakasseras. Det finns också en politisk styrgrupp bestående av Pernilla samt Evalena Lindqvist (S) och Anna Malm (M):
– En handlingsplan ska tas fram för att utveckla kommunen så att den erbjuder en ännu bättre psykisk, fysisk och social miljö för barn och ungdomar att växa upp i, säger Pernilla.

Nio polisaspiranter till lokalpolisområdet

Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening