Foto: Jamshid Jamshidi

Sexualbrottsdömd läkare arbetade på vårdcentral

En läkare som dömts för sexualbrott och fått sin läkarlegitimation återkallad arbetade på en vårdcentral i kommunen.

Läkaren arbetade vid en vårdcentral i kommunen trots att han hade fått sin läkarlegitimation återkallad våren 2018. Anledningen till återkallandet var att han dömts för sexuellt ofredande i samband med en tjänst vid ett sjukhus i Norrland. När den aktuella vårdcentralen fick reda på att läkaren saknade legitimation så blev han uppsagd med omedelbar verkan.

Det uppdagades att läkaren fortfarande var aktiv sedan ett apotek slagit larm till Inspektionen för vård och hälsa om att läkaren fortfarande skrev ut läkemedel. Enligt en anmälare så fortsatte läkaren att arbeta trots att apoteket var i kontakt med den aktuella vårdcentralen om att legitimationen hade återkallats. Vårdcentralens förklaring till att läkaren kunnat arbeta hos dem var att man enligt rutinerna kontrollerar personalens legitimation mot HOSP (Socialstyrelsens register över läkare) en gång om året, då kontrollen gjordes 2018 var legitimation fortfarande giltig och 2019-års koll hade man ännu inte hunnit göra.

Läkaren som är folkbokförd på en ort i mellan-Sverige åtalas för brott mot patientsäkerhetslagen vid Stockholms tingsrätt. Han arbetade i drygt tre månader hos vårdcentralen i Märsta. Den aktuella vårdcentralen är just nu inte föremål för brott enligt förundersökningsmaterialet.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening